ποιον web browser να διαλέξω

Ένας Web browser (φυλλομετρητής ιστοσελίδων, πλοηγός Web, πρόγραμμα περιήγησης Web ή περιηγητής Ιστού), είναι ένα λογισμικό που επιτρέπει στον χρήστη του να προβάλλει, και να αλληλεπιδρά με, κείμενα, εικόνες, βίντεο, μουσική, παιχνίδια και άλλες πληροφορίες.

Αυτές είναι συνήθως αναρτημένες σε μια ιστοσελίδα ενός ιστότοπου στον Παγκόσμιο Ιστό ή σε ένα τοπικό δίκτυο. Είναι το κύριο πρόγραμμα που χρησιμοποιούμε για να “σερφαρουμε” στο Internet. Όλοι έχουμε ακούσει γι’ αυτούς να μας λένε ότι ο ένας είναι καλυτερος του άλλου, αλλά τι ακριβώς γίνεται με αυτούς και ποιον να επιλέξω τελικά;

Ξεκινώντας, λοιπόν, μια ιστορική διαδρομή, ο πρώτος browser που συναντάμε είναι ο Netscape Navigator, που κατά τη δεκαετία του 1990, ήταν το κύριο πρόγραμμα πλοήγησης στο Internet, αφήνοντας τον Internet Explorer της Microsoft σε πολύ χαμηλά ποσοστά.

Όμως οι εξελίξεις στην τεχνολογία είναι ραγδαίες και τελικά ο Internet Explorer κατάφερε να εκτοπίσει από την κορυφή τον Netscape Navigator. Πριν λίγα χρόνια εμφανίστηκε και ο Firefox, ο οποίος κατάφερε να αποσπάσει σημαντικό μερίδιο αγοράς. Η εμφάνιση ενός ακόμη web browser το 2008, του Chrome της Google, δημιούργησε μια νέα τάξη πραγμάτων και η “πίτα” μοιράστηκε εκ νέου. Στο “παιχνίδι”, ωστόσο, έχουν μπει δυο ακόμη web browsers.

Ο Safari, χρησιμοποιείται κυρίως σε Mac, iPhone και iPad και ο Opera,  κατέχει ένα μικρό αλλά σταθερό ποσοστό χρηστών.

Παρακάτω θα επιχειρήσουμε να εστιάσουμε στα υπέρ και κατά των προαναφερθέντων web browsers.

chrome browserGoogle Chrome:
Το γεγονός ότι o συγκεκριμένος web browser κατασκευάζεται από την Google, ήταν ένα από τα βασικά πλεονεκτήματά του κατά το λανσάρισμά του. Βοηθάει δε πάρα πολύ και το γεγονός οτι είσαι πάντα στην πρώτη σελίδα της Google.  Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά αυτου του browser είναι η ταχύτητά του, καθώς και το απλό περιβάλλον του, για πιο εύκολη χρήση του από όλους τους χρήστες.

Τα κουμπιά που είναι στο “παράθυρό” του είναι ακριβώς όσα χρειάζονται για browsing, δίνοντας έτσι περισσότερο ελεύθερο χώρο για να βλέπουμε το περιεχόμενο της ιστοσελίδας (δεν χρειαζεται να πηγαίνουμε την πλαϊνή μπάρα πάνω κάτω συνέχεια). Αν παρ’ όλα αυτά θέλετε να έχετε πρόσβαση σε κάποιες επιπλέον λειτουργικότητες υπάρχει ένα εικονίδιο με ένα γαλλικό κλειδί πάνω δεξιά οπότε κάνουμε κλικ σε αυτό.

Βασικό μειονέκτημα του Chrome, είναι η έλλειψη ποικιλίας προσθέτου software και ο μικρός ρυθμός ανάπτυξης προσθέτων (plug-ins).

Firefox browserFirefox:
Η γνωστή σε όλους μας αλεπουδίτσα του Internet ήρθε σαν εναλλακτική επιλογή για όσους δεν μπορούσαν να συνηθίσουν τον Internet Explorer, κατάφερε όμως να γίνει μια πάρα πολύ καλή εναλλακτική και ένας δυνατός ανταγωνιστής της Microsoft.

Βασικό πλεονέκτημα του Firefox είναι ότι διαθέτει μια σταθερή, αξιόπιστη και ασφαλή μηχανή προβολής σελίδων,  που τον καθιστά μια σίγουρη λύση. Ένα δεύτερο πλεονέκτημα που έχει είναι η συλλογή με τα χιλιάδες πρόσθετα (plug-ins) που περιλαμβάνει μπορούν να του αλλάξουν όψη, αλλά και να προσθέσουν από πολύ απλές ή απλοϊκές, έως πιο  εξεζητημένες, δυνατότητες ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε χρήστη.

Μπορείτε για παράδειγμα να εγκαταστήσετε προγράμματα από την σελίδα ADD ONS του ίδιου του Firefox για να κάνετε σχεδόν τα πάντα όπως να ενημερώνεστε αυτόματα αν έχετε νέα email χωρίς να ανοίξετε το Gmail σας ή να ενημερώνεστε για updates και tweets στο Facebook και το Twitter, χωρίς να ανοίξετε τους αντιστοίχους λογαριασμούς.

Το μοναδικό πρόβλημα του Firefox είναι ότι, αν το παρακάνετε με τα πρόσθετα, τότε μπορεί να επηρεαστεί η απόδοση του web browser, ενώ υπάρχουν και λίγες (αλλά υπαρκτές) αναφορές για ασυμβατότητες του web browser σχετικά με την προβολή ενός web site.

iee_9Internet Explorer:
Internet Explorer, o web browser της Microsoft, κατάφερε πριν από πολύ καιρό να εκτοπίσει από την κορυφή τον Netscape Navigator όντας για πολλά χρόνια  ο κυρίαρχος αυτής της αγοράς. Όμως η εμφάνιση και των άλλων browsers ανάγκασε την Microsoft να προβεί σε επανασχεδιασμό τόσο της εμφάνισης του αλλά και της λειτουργικότητας που προσφέρει πια στους χρήστες του.

Ο νέος Internet Explorer διαθέτει μοντέρνα εμφάνιση, δίνει περισσότερο χώρο στη προβολή του περιεχομένου του site παρά στα μενού και τα κουμπιά του προγράμματος, ενώ χρησιμοποιώντας και την κάρτα γραφικών σε έναν υπολογιστή, καταφέρνει να εμφανίζει ταχύτατα “βαριά” web sites που έχουν πολλά γραφικά και animation.

Πέρα από τη συμβατότητα, που είναι από μόνη της ένας σημαντικός παράγοντας για να επιλέξετε έναν web browser, ο Internet Explorer είναι και ένας από τους πιο ασφαλής web browsers, που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή.

Το μόνο μειονέκτημα που έχει είναι ότι αν πάμε σε παλιότερες εκδόσεις των windows πρέπει να εγκαταστήσουμε έκδοση που είναι παλιότερη από την έκδοση που είναι διαθέσιμη αυτή τη στιγμή στην αγορά.

opera_safari_browserOpera & Safari:
Ο Opera προέρχεται από μια μικρή σχετικά εταιρεία, ή οποία είναι δύσκολο να “αντιμετωπίσει” μεγάλες εταιρείες που ασχολούνται με program development, όπως η Microsoft και η Google με τους Internet Explorer και Chrome αντίστοιχα, αλλά και τη μεγάλη κοινότητα προγραμματιστών ανοιχτού κώδικα του Firefox.

Σε γενικές γραμμές ο Opera δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τους άλλους μεγάλους και ακολουθεί και αυτός τα ίδια βήματα στην ανάπτυξη του. Είναι ένας browser ασφαλής, σταθερός και γρήγορος, και μάλιστα ένας από τους πρώτους που είχε εισάγει την έννοια του multi tabing (όσο και αν σας φαίνεται αστείο, πριν μερικά χρόνια έπρεπε να ανοίξετε τοσα παράθυρα όσα τα sites που θέλατε να επισκεφτείτε) αλλά και μία λειτουργία που ονομάζεται “mouse gestures”.

Η λειτουργία των “mouse gestures” σας επιτρέπει να αντιστοιχήσετε λειτουργίες όπως back, front, refresh κ.ά. σε κινήσεις του ποντικού. Έτσι αντί για παράδειγμα να πατήσετε το κουμπί refresh (ανανέωση) μιας ιστοσελίδας, μπορείτε απλά να ανακινήσετε το ποντίκι στιγμιαία.

Ο Safari από την άλλη, έχει ξεκινήσει την καριέρα του από τους υπολογιστές Mac της εταιρείας Apple. Είναι ο κύριος browser που παίζει σε όλους τους υπολογιστές της εταιρείας Apple, χωρίς να υπάρχει κάποιος αντίπαλος.

Παρόλο που η εταιρεία έχει σχεδιάσει έκδοση του Safari για τα Windows, το πρόγραμμα αυτό έγινε ιδιαιτέρως γνωστό και έχει αποκτήσει “οπαδούς” μετά την επιτυχία του iPhone και iPad.

4 σκέψεις στο “ποιον web browser να διαλέξω”

  1. Πίνγκμπακ: Πως φτιάχνω email

Σχολιάστε