Τρόποι για προστασία δεδομένων στον υπολογιστή μας

Ειναι γνωστό οτι τα δεδομένα που αποθηκεύουμε στον υπολογιστή είναι πολύτιμα, αλλά συγχρόνως και ευαίσθητα σε καταστροφές. Η προστασία δεδομένων του υπολογιστή μάς αφορά όλους!

Υπάρχουν περιπτώσεις κατα λάθος διαγραφής ή και καταστροφής τους απο άλλες αιτίες, όπως ιοί, και μηχανικές βλάβες των αποθηκευτικών μέσων.
Εδώ να τονίσω ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στη διαχείριση των δεδομένων μας, προκειμένου να τα διασφαλίζουμε κάθε ημέρα από όλους τους πιθανούς κινδύνους.
Η επαναφορά των αρχείων, αν και είναι πιθανή με μεγάλο ποσοστό επιτυχίας, ίσως δύσκολα αγγίξει το 100%. Ωστόσο, ακόμα και αν επαναφέρετε τα δεδομένα σας κατά 90%, μπορεί αυτό το 10% μη ανακτήσιμων δεδομένων που απομένει, να είναι εξίσου ή περισσότερο σημαντικό απο το μεγαλύτερο μέρος.

Πώς όμως μπορούμε να εχουμε προστασία δεδομένων στον υπολογιστή μας;

Ας δούμε μερικές συμβουλές…
Βεβαίως, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να εξασφαλίσετε την αποθήκευση των δεδομένων σας με τέτοιο τρόπο, ώστε ακόμα και αν «χάσετε» το μέσο, να μπορείτε να επαναφέρετε τα αρχεία σας.
Πρώτα – πρώτα, αγοράστε εναν εξωτερικό σκληρό δίσκο USB ίσης η μεγαλύτερης (συνίσταται) χωρητικότητας από τον δίσκο του υπολογιστή σας.
Χρησιμοποιείστε κάποιο πρόγραμμα για επαναφορά αρχείων (ισως και το NERO που πιθανόν το έχετε ήδη στον υπολογιστή σας), το οποίο να έχει αποδείξει την αξία του στο παρελθόν. Εναλλακτικά, δοκιμάστε το εκτενώς πριν το εμπιστευθείτε. Διαγράψτε αρχεία, με όσους περισσότερους τρόπους μπορείτε να σκεφθείτε, ακόμα και με προγράμματα ασφαλούς διαγραφής και διαπιστώστε μόνοι σας, ότι κάνει δουλειά.
Αν υποψιαστείτε πρόβλημα στο hardware (πχ. πρόβλημα στο σκληρό δίσκο) μην προσπαθήσετε να επαναφέρετε μόνοι σας τα δεδομένα. Ζητήστε τη βοήθεια μας. Κλείστε αμέσως το μηχάνημα σας και μην γράψετε τίποτα άλλο στον σκληρό δίσκο.
Να «ακούτε» τους θορύβους του υπολογιστή σας, ώστε να γνωρίζετε τα φυσιολογικά επίπεδα θορύβου του συστήματος σας, αλλά και τους συνήθεις θορύβους. Να υποψιάζεστε στις περιπτώσεις αγνώστων θορύβων που δεν έχετε ακούσει ξανά.
Πολλές φορές, αν συνδέσετε το αποθηκευτικό μέσο (εξωτερικός δίσκος) στο σύστημα σας, θα μπορέσετε να επαναφέρετε ευκολότερα τα χαμένα αρχεία. Αποφύγετε αυτήν τη λύση σε περιπτώσεις που υποψιάζεστε φυσική φθορά του αποθηκευτικού μέσου, γιατί ενδεχομένως να τα κάνετε… χειρότερα.
Αν η απώλεια των δεδομένων οφείλεται σε φυσική καταστροφή, μην τρέξετε εργαλεία Defrag ή άλλα εργαλεία επισκευής δίσκων. Ζητήστε άμεσα τη βοήθεια ειδικού στους υπολογιστές. Υπάρχει περίπτωση να χάσετε τα δεδομένα σας για πάντα από αυτή σας την επέμβαση!
Μην προσπαθήσετε να στεγνώσετε με !πιστολάκι μαλλιών! έναν σκληρό δίσκο που έχει υποστεί φυσική καταστροφή από νερό. Θα τον καταστρέψετε ολοσχερώς.
Καθαρίζετε το σύστημα σας τακτικά από περιττό λογισμικό και αρχεία που δεν θέλετε. Με αυτόν τον τρόπο καταπονείτε τον σκληρό σας δίσκο λιγότερο και η φυσική φθορά επέρχεται σταδιακά και πιό αργά.
Εγκαταστήστε προγράμματα Antivirus αλλά και Firewall. Πιθανές μολύνσεις η κακόβουλες επιθέσεις είναι δυνατόν να επηρεάσουν ή να καταστρέψουν τα δεδομένα σας.
Δημιουργήστε ένα εφεδρικό σύστημα Dual Boot. Δημιουργήστε, δηλαδή, έναν δεύτερο δίσκο που εγκαθίσταται στο εσωτερικό του υπολογιστή και κάνει «κλώνο», δηλαδή πανομοιότυπο αντίγραφο του πρώτου, για περιπτώσεις που δεν έχετε πρόσβαση στο πρωτεύον λειτουργικό σύστημα. Εναλλακτικά, προμηθευτείτε ένα πρόγραμμα δημιουργίας αντίγραφων ασφαλείας για να σώσετε τουλάχιστον τα πολύτιμα δεδομένα σας.
Το θέμα της ασφάλειας των δεδομένων σας είναι πολύ σοβαρό. Υπάρχουν επιχειρήσεις που έχασαν ξαφνικά λογιστικά δεδομένα η προσωπικής δουλειάς ετών με τεράστιο κόστος για την επανάκτησή του.
 
Εφαρμόστε τις συμβουλές και κοιμηθείτε ήσυχοι.

Σχολιάστε