Προστασία δεδομένων του υπολογιστή μας

Είναι γνωστό ότι τα δεδομένα που αποθηκεύουμε στον υπολογιστή μας είναι πολύτιμα, αλλά συγχρόνως και ευαίσθητα σε καταστροφές. Η προστασία δεδομένων του υπολογιστή μάς αφορά όλους!

Υπάρχουν περιπτώσεις κατά λάθος διαγραφής ή και καταστροφής τους από άλλες αιτίες, όπως ιοί, και μηχανικές βλάβες των αποθηκευτικών μέσων.
Εδώ να τονίσω ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στη διαχείριση των δεδομένων μας, προκειμένου να τα διασφαλίζουμε κάθε ημέρα από όλους τους πιθανούς κινδύνους.
 
Η επαναφορά των αρχείων, αν και μπορεί να γίνει με μεγάλο ποσοστό επιτυχίας, ωστόσο δύσκολα αγγίζει το 100%. Βέβαια, ακόμα κι αν επαναφέρετε τα δεδομένα σας κατά 90%, μπορεί αυτό το 10% μη ανακτημένων δεδομένων που απομένει, να είναι εξίσου ή και περισσότερο σημαντικό από το μεγαλύτερο μέρος.
 

Πώς όμως μπορούμε να έχουμε προστασία δεδομένων στον υπολογιστή μας;

 
Ας δούμε μερικές συμβουλές…
Βεβαίως, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να εξασφαλίσετε την αποθήκευση των δεδομένων σας με τέτοιον τρόπο, ώστε ακόμα κι αν «χάσετε» το μέσο, να μπορείτε να επαναφέρετε τα αρχεία σας.
Πρώτα – πρώτα, αγοράστε έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο USB ίσης ή μεγαλύτερης (συνίσταται) χωρητικότητας από τον δίσκο του υπολογιστή σας.
 
Χρησιμοποιείστε κάποιο πρόγραμμα για να επαναφέρετε τα αρχεία σας, το οποίο να έχει αποδείξει την αξία του στο παρελθόν. Ίσως και το NERO που πιθανόν το έχετε ήδη στον υπολογιστή σας. Εναλλακτικά, δοκιμάστε το εκτενώς πριν το εμπιστευθείτε. Διαγράψτε αρχεία, με όσους περισσότερους τρόπους μπορείτε να σκεφθείτε, ακόμα και με προγράμματα ασφαλούς διαγραφής και διαπιστώστε μόνοι σας ότι κάνει δουλειά.
Αν υποψιαστείτε πρόβλημα στο hardware (πχ. πρόβλημα στον σκληρό δίσκο), μην προσπαθήσετε να επαναφέρετε μόνοι σας τα δεδομένα. Ζητήστε τη βοήθεια μας. Κλείστε αμέσως το μηχάνημα σας και μη γράψετε τίποτα άλλο στον σκληρό δίσκο.
 
Να «ακούτε» τους θορύβους του υπολογιστή σας, ώστε να γνωρίζετε τα φυσιολογικά επίπεδα θορύβου του συστήματος σας, αλλά και τους συνήθεις θορύβους. Να υποψιάζεστε στις περιπτώσεις άγνωστων θορύβων που δεν έχετε ακούσει ξανά.
Πολλές φορές, αν συνδέσετε το αποθηκευτικό μέσο (εξωτερικός δίσκος) στο σύστημα σας, θα μπορέσετε να επαναφέρετε ευκολότερα τα χαμένα αρχεία. Αποφύγετε αυτήν τη λύση σε περιπτώσεις που υποψιάζεστε φυσική φθορά του αποθηκευτικού μέσου, γιατί ενδεχομένως να τα κάνετε… χειρότερα.
 
Αν η απώλεια των δεδομένων οφείλεται σε φυσική καταστροφή, μην τρέξετε εργαλεία Defrag ή άλλα εργαλεία επισκευής δίσκων. Ζητήστε άμεσα τη βοήθεια ειδικού στους υπολογιστές. Υπάρχει περίπτωση να χάσετε τα δεδομένα σας για πάντα από αυτή σας την επέμβαση!
Μην προσπαθήσετε να στεγνώσετε με !πιστολάκι μαλλιών! έναν σκληρό δίσκο που έχει υποστεί φυσική καταστροφή από νερό. Θα τον καταστρέψετε ολοσχερώς.
 

Καθαρίζετε το σύστημα σας τακτικά από περιττό λογισμικό και αρχεία που δεν θέλετε.

Με αυτόν τον τρόπο καταπονείτε τον σκληρό σας δίσκο λιγότερο και η φυσική φθορά επέρχεται σταδιακά και πιο αργά.

Εγκαταστήστε προγράμματα Antivirus αλλά και Firewall.

Πιθανές μολύνσεις ή κακόβουλες επιθέσεις είναι δυνατόν να επηρεάσουν ή να καταστρέψουν τα δεδομένα σας.
 

Δημιουργήστε ένα εφεδρικό σύστημα Dual Boot.

Δημιουργήστε, δηλαδή, έναν δεύτερο δίσκο που θα τον εγκαταστήσετε στο εσωτερικό του υπολογιστή και θα κάνει «κλώνο», δηλαδή πανομοιότυπο αντίγραφο του πρώτου. Αυτό το κάνετε για περιπτώσεις που δεν έχετε πρόσβαση στο πρωτεύον λειτουργικό σύστημα. Εναλλακτικά, προμηθευτείτε ένα πρόγραμμα δημιουργίας αντίγραφων ασφαλείας για να σώσετε τουλάχιστον τα πολύτιμα δεδομένα σας.
 

Το θέμα της ασφάλειας των δεδομένων σας είναι πολύ σοβαρό.

Υπάρχουν επιχειρήσεις που έχασαν ξαφνικά λογιστικά δεδομένα ή δεδομένα προσωπικής δουλειάς ετών με τεράστιο κόστος για την επανάκτησή του.

Εφαρμόστε τις συμβουλές και κοιμηθείτε ήσυχοι.
 
Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας, Action computers, για επιπλέον καθοδήγηση και τεχνική υποστήριξη.
 
 

Δείτε κι αυτό το άρθρο για backup ασφαλείας: Απώλεια αρχείων; Μπορείτε να την αποφύγετε με backup ασφαλείας!

Σχολιάστε