Τα COMPUTER και τα μάτια μας!

Πολλά έχουν ειπωθεί για τους υπολογιστές και τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσουν στα μάτια μας. Για τον λόγο αυτό, θα πρέπει να έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα για το συγκεκριμένο ζήτημα, το οποίο ουσιαστικά δεν υφίσταται. Σ’ αυτό το άρθρο θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε τα προβλήματα που μπορούν να προκύψουν από την πολύωρη χρήση του υπολογιστή και να διαψεύσουμε τους μύθους.

Τι ΔΕΝ προκαλεί ο υπολογιστής μας;

Λόγω της μεγάλης απήχησης που έχουν οι υπολογιστές στην εποχή που ζούμε, όχι μόνο στο γραφείο αλλά και στο σπίτι, έχει δημιουργηθεί η άποψη ότι οι υπολογιστές μας είναι μηχανήματα επιβλαβή και προκαλούν προβλήματα στα μάτια μας. Πολλοί άνθρωποι καταφεύγουν στον οφθαλμίατρό τους, κάνοντας παράπονα για ενοχλήσεις και κούραση στα μάτια τους, μετά από παρατεταμένη χρήση του υπολογιστή τους.

Θα πρέπει, όμως, να γίνει κατανοητό ότι πολλές έρευνες που έχουν γίνει στον τομέα αυτό, σε όλα τα προηγμένα κράτη, έδειξαν ότι τα video terminals ΔΕΝ βλάπτουν τα μάτια μας. Κι αυτό διότι εκπέμπουν πολύ λίγη ή καθόλου βλαβερή ακτινοβολία, αντίθετα με τις ακτίνες-Χ ή την υπεριώδη ακτινοβολία.

Επομένως, με απλά λόγια, τα μάτια μας δεν κινδυνεύουν μακροπρόθεσμα από την οθόνη του υπολογιστή μας.

Δημιουργούνται προβλήματα στα μάτια από υπολογιστές;

Αν και, όπως προαναφέραμε, η ακτινοβολία της οθόνης του υπολογιστή δεν είναι επιβλαβής, πολλοί παραπονιούνται για ενοχλήσεις που έχουν στα μάτια τους μετά από πολλές ώρες μπροστά στο monitor. Τα μάτια μπορεί να είναι ελαφρώς ερεθισμένα (δηλ. λιγάκι κόκκινα ), να υπάρχει η αίσθηση ξένου σώματος ή βάρους στους βολβούς, να δακρύζουν και η όραση να θολώνει.

Όλα αυτά είναι συχνά φαινόμενα και απολύτως πραγματικά. Η συνεχής προσήλωση στην οθόνη, μάς κάνει να ανοιγοκλείνουμε αντανακλαστικά τα μάτια μας όλο και λιγότερο. Συνεπώς, το δακρυϊκό φιλμ που καλύπτει τα μάτια μας, εξατμίζεται πιο εύκολα και δημιουργείται μια κατάσταση ελαφριάς ξηροφθαλμίας.

Αυτό επιδεινώνεται, αν το μικροκλίμα στο οποίο βρισκόμαστε δεν είναι καλό (ξηρασία περιβάλλοντος, air condition ή πολλή ζέστη, κακός φωτισμός). Τα συμπτώματα που ακολουθούν είναι τα παραπάνω που αναφέραμε.

Πολλές φορές, έχουμε και πονοκεφάλους ή ζαλάδες. Αυτό οφείλεται στη στάση που παίρνουμε μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή μας. Μια συνεχής και σταθερή στάση, ειδικά αν το κομπιούτερ βρίσκεται πιο ψηλά από το επίπεδο της κεφαλής μας, προκαλεί προβλήματα στον αυχένα μας. Ίσως βιώσουμε μυοτασικές κεφαλαλγίες και ζαλάδες. Επίσης, τα μάτια μας βρίσκονται σε μια διαρκή αλλαγή εστίασης σε κοντινή απόσταση (στο πληκτρολόγιο, στην οθόνη, στα έγγραφά μας).

Και αυτό το γεγονός κουράζει τους μύες των ματιών μας, με αποτέλεσμα  να έχουμε πονοκέφαλο, βάρος στους βολβούς, ζαλάδα.

Τι πρέπει να κάνουμε

  • Οι διάφοροι ερευνητές συνιστούν να μην ξεπερνούμε τις 4 συνεχείς ώρες εργασίας μπροστά στον υπολογιστή, κάνοντας διαλείμματα των 10-15 λεπτών. Να κρατάμε μια απόσταση μπροστά από την οθόνη γύρω στα 40 εκατοστά.
  • Η οθόνη θα πρέπει να είναι ελαφρά πιο κάτω από το επίπεδο των ματιών μας.
  • Πρέπει να έχουμε τον σωστό φωτισμό και στην οθόνη και γύρω μας, ώστε να αποφεύγουμε ενοχλητικές ανακλάσεις. Τα ειδικά φίλτρα δεν έχουν ιδιαίτερα αποτελέσματα.
  • Εφόσον έχουμε πονοκέφαλο, ένα ελαφρύ μασάζ στον αυχένα βοηθάει να χαλαρώσουν οι μύες της περιοχής.
  • Αν υπάρχει αίσθηση άμμου ή σκουπιδιού στα μάτια, καλό θα ήταν να τους ρίξουμε κρύο νερό ή χρησιμοποιήσουμε τεχνητά δάκρυα. Είναι αποτελεσματικά, ακίνδυνα και μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε όσες φορές θέλουμε.
  • Αν τα συμπτώματα εξακολουθούν να ενοχλούν, τη λύση θα δώσει ο οφθαλμίατρός μας. Είναι ο μόνος που μπορεί να δώσει συμβουλές και ειδική θεραπεία, αν χρειαστεί.

Συμπέρασμα

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι, τα computers δεν είναι βλαβερά για τα μάτια μας.

Ευθύνονται, ωστόσο, για κάποια συμπτώματα, που όμως δεν προκαλούν μόνιμες βλάβες στα μάτια μας. Μας δημιουργούν ενοχλήσεις, οι οποίες μπορούν να περιοριστούν, αν ακολουθήσουμε τις συμβουλές των ειδικών.

Πηγή: Dramania.gr απο τον Γιάννης Κασάπης

Διαβάστε ακόμη:

5 συμβουλές για να χρησιμοποιείτε υπολογιστές δημόσιας χρήσης με ασφάλεια

1 σκέψη στο “Τα COMPUTER και τα μάτια μας!”

Σχολιάστε