Παιδί και διαδίκτυο: Πώς μπορεί το παιδί μου να χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο

Πώς μπορεί το παιδί μου να χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο χωρίς να κινδυνεύει;

Το ζήτημα παιδί και διαδίκτυο απασχολεί όλο και περισσότερους γονείς πλέον, όπως και την εκπαιδευτική κοινότητα, τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και την κοινωνία εν γένει. Για να μείνουν τα παιδιά ασφαλή, πρέπει να τα βοηθήσουμε να ακολουθήσουν κάποιους κανόνες, που εμείς οι πληροφορικοί γνωρίζουμε από πρώτο χέρι.

Σας παραθέτουμε λοιπόν, τους βασικούς κανόνες για τα παιδιά:
 1. Ο κωδικός πρόσβασης στο Διαδίκτυο είναι προσωπικός και δεν θα πρέπει να τον δίνουν πουθενά, ούτε καν στον καλύτερό τους φίλο. Τα μόνα άτομα που θα πρέπει να γνωρίζουν τον κωδικό είναι οι γονείς του.
 2. Όταν έρχονται ηλεκτρονικά μηνύματα με ύποπτο περιεχόμενο ή άγνωστο αποστολέα, να μην τα απαντούν.
 3. Να μην απαντούν σε ηλεκτρονικά μηνύματα που τα κάνουν να αισθανθεί «άβολα». Σε περίπτωση που λάβουν ένα τέτοιο μήνυμα, να μη διστάσουν να το αναφέρουν στους γονείς τους ή σε κάποιο άλλο πρόσωπο που εμπιστεύονται.
 4. Αν αισθανθούν άβολα την ώρα που συνομιλούν με κάποιον στα social media, να διακόψουν αμέσως τη συνομιλία.
 5. Σε καμία περίπτωση να μη στέλνουν τη φωτογραφία τους και άλλα προσωπικά τους στοιχεία μέσω διαδικτύου σε άγνωστα άτομα.
 6. Μια ενδεχόμενη συνάντηση με έναν διαδικτυακό φίλο είναι ένα ζήτημα που πρέπει να σκεφτούν πολύ καλά και να ζητήσουν την άποψη των γονέων σχετικά με αυτό το θέμα.
 7. Σε περίπτωση που αποφασίσουν, τελικά,  να συναντηθούν με τον «διαδικτυακό τους φίλο», να ενημερώσουν οπωσδήποτε τους γονείς τους ή κάποιο άτομο που εμπιστεύονται. Επίσης, να φροντίσουν ώστε η συνάντηση αυτή να πραγματοποιηθεί σε δημόσιο χώρο.
 8. Οφείλουμε να τους διδάξουμε εμείς να έχουν κριτική διάθεση σε ό,τι διαβάζουν στο Διαδίκτυο και να μην εμπιστεύονται αμέσως ό,τι δουν σε αυτό.
 9. Να αναπτυχθεί μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ παιδιών και γονέων, ούτως ώστε τα παιδιά να συζητουν με τους γονείς τους και να τους αναφέρουν οτιδήποτε βλέπουν και ζουν όταν σερφάρουν στο internet . Είναι, επίσης, απαραίτητο οι ίδιοι οι γονείς να αποκτήσουν βασικές γνώσεις για το διαδίκτυο και να ενημερωθούν σωστά. Έτσι, θα μπορούν να προσφέρουν στα παιδιά την καθοδήγηση που είναι απαραίτητη κατά την πλοήγησή τους στον κόσμο του διαδικτύου. Επίσης, η ανάπτυξη διαπροσωπικών σχέσεων με τα παιδιά και η αφιέρωση χρόνου σε αυτά, είναι πολύ σημαντική.

Προς τους γονείς, ειδικότερα:

 • Μην απαγορεύετε στα παιδιά σας την πλοήγηση στο διαδίκτυο από τον υπολογιστή σας. Μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτό από κινητά, τάμπλετ, υπολογιστές φίλων, Ίντερνετ καφέ, ακόμη και από το σχολείο τους.
 • Ενημερωθείτε για τη χρήση του διαδικτύου, τα οφέλη και τους κινδύνους του. Δώστε έμφαση στην ανακάλυψη ιστοσελίδων με ενημερωτικό, εκπαιδευτικό, ψυχαγωγικό περιεχόμενο και δραστηριότητες ανάλογα με την ηλικία του παιδιού σας.
 • Τοποθετήστε τον Η/Υ σε κοινόχρηστο χώρο του σπιτιού (πχ. σαλόνι) και όχι σε υπνοδωμάτια.
 • Μπορείτε να κάνετε την πλοήγηση στο διαδίκτυο μια οικογενειακή δραστηριότητα. Δεν είναι κακό να ζητήσετε από τα παιδιά σας να σας εξηγήσουν μερικά πράγματα.
 • Συζητήστε με τα παιδιά σας:
  • Για τους κινδύνους που ελλοχεύουν στα social media.
  • Σχετικά με θέματα ασφάλειας που προκύπτουν από την πλοήγηση στο διαδίκτυο.
 • Συμβουλέψτε τα παιδιά σας:
  • Να μην δίνουν τα προσωπικά τους στοιχεία, καθώς και λοιπές προσωπικές πληροφορίες σε άγνωστα άτομα.
  • Να αρνούνται συναντήσεις με άτομα που γνώρισαν μέσω διαδικτύου. Εξηγήστε τους ότι οι άγνωστοι με τους οποίους θέλουν να συναντηθούν, μπορεί να είναι επικίνδυνα άτομα.
  • Να μην απαντούν σε δυσάρεστα ή επικίνδυνα μηνύματα που λαμβάνουν από το διαδίκτυο και να σας αναφέρουν αμέσως το περιστατικό.
 • Να αφήσετε τα παιδιά να σας δείξουν τι μπορούν να κάνουν στο διαδίκτυο και να επισκεφτούν τις αγαπημένες σελίδες τους.
 • Οι λογαριασμοί σύνδεσης με το διαδίκτυο πρέπει να είναι στο όνομά σας και να ελέγχετε οι ίδιοι τους κωδικούς πρόσβασης (username, password).
 • Συζητήστε με τα παιδιά σας, που κάνουν χρήση του διαδικτύου, εάν βλέπουν κάτι που τους προκαλεί αίσθηση, φόβο, ανησυχία ή σύγχυση. Δείξτε τους πώς να κλείσουν την σύνδεση και τον υπολογιστή και ενημερώστε τα ότι δεν είναι δικό τους λάθος. Υπενθυμίστε στα παιδιά να ενημερώνουν πάντα έναν ενήλικα που εμπιστεύονται, εάν δουν κάτι που τους ενοχλεί στο διαδίκτυο.
 • Υπάρχουν προγράμματα-φίλτρα γονικής προστασίας, που διατίθενται στο ελεύθερο εμπόριο και τα οποία απαγορεύουν τη σύνδεση σε ιστοσελίδες με κακόβουλο περιεχόμενο. Αυτό γίνεται χρησιμοποιώντας λέξεις-κλειδιά, ενώ παράλληλα καταγράφουν τη διαδικτυακή κίνηση του υπολογιστή. Αν δεν γνωρίζετε πού να τα βρείτε ή πώς να τα εγκαταστήσετε, συμβουλευτείτε έναν τεχνικό.
 • Ελέγχετε το οπτικοακουστικό υλικό ( αρχεία αποθηκευμένα στον Η/Υ, σε στικάκι κλπ.) που κατέχουν τα παιδιά σας.
 • Απευθυνθείτε στα Τμήματα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος των Διευθύνσεων Ασφάλειας Αττικής και Θεσσαλονίκης για την παροχή συμβουλών, καθώς και για την καταγγελία ύποπτων περιστατικών.

Απο το site της Ελληνικής Αστυνομίας

Σχολιάστε