5 συμβουλές για να χρησιμοποιείτε υπολογιστές δημόσιας χρήσης

Είναι ασφαλείς οι υπολογιστές δημόσιας χρήσης που συναντούμε σε βιβλιοθήκες, Internet Cafe, αεροδρόμια ή αλλού;

Αυτό εξαρτάται από τον τρόπο με τον οποίο θα τους χρησιμοποιήσετε! Ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές για να διασφαλίσετε το απόρρητο των προσωπικών ή οικονομικών σας στοιχείων.

Διαβάστε πώς να περιηγηθείτε και παράλληλα να είστε ασφαλείς με υπολογιστές δημόσιας χρήσης.

Βήμα 1
Μην αποθηκεύετε τα στοιχεία της σύνδεσής σας. Πάντα να αποσυνδέεστε από τοποθεσίες Web κάνοντας κλικ στην επιλογή “log out” (αποσύνδεση). Δεν είναι αρκετό να κλείσετε το παράθυρο του προγράμματος περιήγησης ή να πληκτρολογήσετε μια άλλη δικτυακή διεύθυνση.

Πολλά προγράμματα, ιδίως τα προγράμματα ανταλλαγής άμεσων μηνυμάτων, διαθέτουν λειτουργίες αυτόματης σύνδεσης που αποθηκεύουν το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης. Απενεργοποιήστε αυτή τη δυνατότητα, ώστε κανείς να μην μπορεί να συνδεθεί στον λογαριασμό σας με τα δικά σας στοιχεία.

Βήμα 2
Μην απομακρύνεστε από τον υπολογιστή αφήνοντας εκτεθειμένα στην οθόνη του ευαίσθητα δεδομένα. Όταν πρέπει να απομακρυνθείτε από τον υπολογιστή δημόσιας χρήσης, κλείστε όλες τις εφαρμογές και τα παράθυρα που ίσως απεικονίζουν ευαίσθητα δεδομένα.
Βήμα 3
Σβήστε τα ίχνη σας. Ορισμένα προγράμματα περιήγησης στο Web, όπως η Google Chrome, κρατούν αρχείο των κωδικών πρόσβασης που χρησιμοποιείτε και των σελίδων που επισκέπτεστε, ακόμα κι όταν τα κλείσετε και αποσυνδεθείτε. Ή μπορεί να έχετε πατήσει εσείς αποθήκευση κωδικού είτε για λόγους ευκολίας, είτε κατα λάθος.
Για να απενεργοποιήσετε τη δυνατότητα αποθήκευσης κωδικών πρόσβασης:

Πριν αρχίσετε την περιήγησή σας στο Web, απενεργοποιήστε τη δυνατότητα της Google Chrome να “θυμάται” τους κωδικούς πρόσβασης.

1. Στην Google Chrome, κάντε κλικ στις Ρυθμίσεις και, κατόπιν, στην Αυτόματη συμπλήρωση.

2. Κάντε κλικ στην καρτέλα Κωδικοί πρόσβασης.

3. Κάντε κλικ για να καταργήστε τους κωδικούς πρόσβασης που δεν επιθυμείτε να βρίσκονται αποθηκευμένοι.

Για να διαγράψετε τα αρχεία των Cookies και το ιστορικό σας:

Όταν έχετε ολοκληρώσει τη χρήση ενός υπολογιστή δημόσιας χρήσης, θα πρέπει να διαγράψετε τόσο τα προσωρινά αρχεία που αποθηκεύτηκαν κατά την περιήγησή σας όσο και το ιστορικό της περιήγησής σας.

1. Στην Google Chrome, κάντε κλικ στις τρεις βουλίτσες της μπάρας.

2. Στην επιλογή Ιστορικό κάντε κλικ στη Διαγραφή δεδομένων περιήγησης.

3. Εναλλακτικά, κλικάρετε τα κουτάκια που θέλετε να διαγράψετε από το ιστορικό.

4. Στην καρτέλα Ρυθμίσεις, Ασφάλεια και απόρρητο, κάντε κλικ στη Διαγραφή δεδομένων περιήγησης και, κατόπιν μπορείτε να επιλέξετε τη Διαγραφή ιστορικού, cookie, κρυφής μνήμης, κ.ά.

Για να διαγράψετε άλλα αρχεία που αποθηκεύτηκαν από εταιρικές πύλες, όπως ο Sharepoint Portal Server

Εάν είστε χρήστης μιας εταιρικής τοποθεσίας Web που σας επιτρέπει να διαβάζετε εταιρικά έγγραφα εσωτερικής χρήσης, ενδέχεται να αποθηκεύετε ακουσίως ευαίσθητα έγγραφα στον υπολογιστή δημόσιας χρήσης που χρησιμοποιήσατε.

1. Διαγράψτε όλα τα αρχεία που βρίσκονται στον φάκελο προσωρινής αποθήκευσης του λογαριασμού χρήστη που χρησιμοποιήσατε, μεταβαίνοντας στο φάκελο C:\Documents and
Settings\username\Local Settings\Temp folder.

2. Εάν η εταιρία σας χρησιμοποιεί το λογισμικό Microsoft Office SharePoint Portal Server, αδειάστε τον φάκελο προσωρινής αποθήκευσης (My DocumentsSharePoint Drafts).

Βήμα 4
Να προσέχετε, γιατί υπάρχουν άτομα που κρυφοκοιτάζουν με κακόβουλη διάθεση. Κάθε φορά που χρησιμοποιείτε έναν υπολογιστή δημόσιας χρήσης, να προσέχετε για τυχόν κλέφτες που προσπαθούν να κρυφοκοιτάξουν πίσω από την πλάτη σας. Ίσως σας παρατηρούν κρυφά με σκοπό την υποκλοπή των στοιχείων σας, καθώς εισάγετε ευαίσθητους κωδικούς.
Βήμα 5
Μην εισάγετε ευαίσθητα δεδομένα σε υπολογιστή δημόσιας χρήσης. Τα παραπάνω μέτρα σάς παρέχουν κάποια προστασία από τους περιστασιακούς χάκερ που χρησιμοποιούν τον υπολογιστή δημόσιας χρήσης μετά από εσάς.

Ωστόσο, να έχετε διαρκώς υπόψιν ότι ένας εφευρετικός κλέφτης μπορεί να είχε εγκαταστήσει εκ των προτέρων στον υπολογιστή εξειδικευμένο λογισμικό που μπορεί να καταγράφει κάθε πάτημα στο πληκτρολόγιο και, κατόπιν, στέλνει στον κλέφτη μέσω e-mail όλα τα στοιχεία που πληκτρολογήθηκαν.

Σε αυτή την περίπτωση, δεν έχει σημασία εάν δεν έχετε αποθηκεύσει τα δεδομένα σας ή εάν έχετε σβήσει τα ίχνη σας. Θα εξακολουθεί να έχει πρόσβαση στα στοιχεία αυτά.

Εάν θέλετε να είστε πραγματικά ασφαλείς, αποφεύγετε να πληκτρολογείτε τον αριθμό της πιστωτικής σας κάρτας, οικονομικά ή άλλα ευαίσθητα δεδομένα σε υπολογιστή δημόσιας χρήσης.

Σχολιάστε