5 συμβουλές για να χρησιμοποιείτε υπολογιστές δημόσιας χρήσης με ασφάλεια

Είναι ασφαλείς οι υπολογιστές δημόσιας χρήσης που συναντούμε σε βιβλιοθήκες, Internet Cafe, αεροδρόμια ή αλλού;

Αυτό εξαρτάται από τον τρόπο με τον οποίο θα τους χρησιμοποιήσετε! Ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές για να διασφαλίσετε το απόρρητο των προσωπικών ή οικονομικών σας στοιχείων.

Διαβάστε πώς να σερφάρετε και παράλληλα να είστε ασφαλείς με υπολογιστές δημόσιας χρήσης.

Βήμα 1

Μην αποθηκεύετε τα στοιχεία της σύνδεσής σας.

Πάντα να κάνετε αποσύνδεση από τοποθεσίες Web κάνοντας κλικ στην επιλογή “log out” (=αποσύνδεση). Δεν αρκεί να κλείσετε το παράθυρο του προγράμματος περιήγησης ή να πληκτρολογήσετε μια άλλη δικτυακή διεύθυνση.

Επίσης, πολλά προγράμματα, ιδίως τα προγράμματα ανταλλαγής άμεσων μηνυμάτων, διαθέτουν λειτουργίες αυτόματης σύνδεσης που αποθηκεύουν το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης. Απενεργοποιήστε αυτή τη δυνατότητα, ώστε κανείς να μην μπορεί να μπει στον λογαριασμό σας με τα δικά σας στοιχεία.

Βήμα 2

Μην φεύγετε από τον υπολογιστή αφήνοντας εκτεθειμένα στην οθόνη του ευαίσθητα δεδομένα.

Όταν θέλετε να αφήσετε για λίγο από τον υπολογιστή δημόσιας χρήσης, κλείστε όλες τις εφαρμογές και τα παράθυρα που ίσως απεικονίζουν ευαίσθητα δεδομένα.

Βήμα 3

Σβήστε τα ίχνη σας.

Είναι γνωστό πως ορισμένα προγράμματα περιήγησης στο Web, όπως η Google Chrome, κρατούν αρχείο των κωδικών πρόσβασης που χρησιμοποιείτε και των σελίδων που μπαίνετε, ακόμα κι όταν τα κλείσετε και κάνετε αποσύνδεση. Ή ίσως να πατήσατε εσείς «αποθήκευση κωδικού», είτε για λόγους ευκολίας, είτε κατά λάθος.

Για να απενεργοποιήσετε τη δυνατότητα αποθήκευσης κωδικών πρόσβασης:

Πριν αρχίσετε την περιήγησή σας στο Web, απενεργοποιήστε τη δυνατότητα της Google Chrome να “θυμάται” τους κωδικούς πρόσβασης.

1. Στην Google Chrome, κάντε κλικ στις Ρυθμίσεις και, κατόπιν, στην Αυτόματη συμπλήρωση.

2. Κάντε κλικ στην καρτέλα Κωδικοί πρόσβασης.

3. Κάντε κλικ για να καταργήστε τους κωδικούς πρόσβασης που δεν επιθυμείτε να βρίσκονται αποθηκευμένοι.

Για να διαγράψετε τα αρχεία των Cookies και το ιστορικό σας:

Όταν ολοκληρώσετε τη δουλειά σας στον υπολογιστή δημόσιας χρήσης, διαγράψετε τόσο τα προσωρινά αρχεία που αποθηκεύτηκαν κατά την περιήγησή σας, όσο και το ιστορικό της περιήγησής σας.

1. Στην Google Chrome, κάντε κλικ στις τρεις βουλίτσες της μπάρας.

2. Στην επιλογή Ιστορικό, κάντε κλικ στη Διαγραφή δεδομένων περιήγησης.

3. Εναλλακτικά, κλικάρετε τα κουτάκια που θέλετε να διαγράψετε από το ιστορικό.

4. Στην καρτέλα Ρυθμίσεις, Ασφάλεια και απόρρητο, κάντε κλικ στη Διαγραφή δεδομένων περιήγησης και, κατόπιν επιλέξτε τη Διαγραφή ιστορικού, cookie, κρυφής μνήμης, κ.ά.

Για να διαγράψετε άλλα αρχεία που αποθηκεύτηκαν από εταιρικές πύλες, όπως ο Sharepoint Portal Server:

Αρχικά, εάν χρησιμοποιείτε μια εταιρική τοποθεσία Web που σας επιτρέπει να διαβάζετε εταιρικά έγγραφα εσωτερικής χρήσης, ίσως αποθηκεύετε ακουσίως ευαίσθητα έγγραφα στον υπολογιστή δημόσιας χρήσης που χρησιμοποιήσατε.

1. Πρώτον, διαγράψτε όλα τα αρχεία που βρίσκονται στον φάκελο προσωρινής αποθήκευσης του λογαριασμού χρήστη που χρησιμοποιήσατε, μεταβαίνοντας στον φάκελο C:\Documents and
Settings\username\Local Settings\Temp folder.

2. Δεύτερον, εάν η εταιρία σας χρησιμοποιεί το λογισμικό Microsoft Office SharePoint Portal Server, αδειάστε τον φάκελο προσωρινής αποθήκευσης (My DocumentsSharePoint Drafts).

Βήμα 4

Να προσέχετε, γιατί υπάρχουν άτομα που κρυφοκοιτάζουν με κακόβουλη διάθεση.

Κάθε φορά που χρησιμοποιείτε έναν υπολογιστή δημόσιας χρήσης, να προσέχετε για τυχόν κλέφτες που προσπαθούν να κρυφοκοιτάξουν πίσω από την πλάτη σας. Ίσως σας παρατηρούν κρυφά, με σκοπό να υποκλέψουν τα στοιχεία σας, καθώς εισάγετε ευαίσθητους κωδικούς.

Βήμα 5                                       

Μην εισάγετε ευαίσθητα δεδομένα σε υπολογιστή δημόσιας χρήσης.

Τα παραπάνω μέτρα σάς προστατεύουν ως έναν βαθμό από τους περιστασιακούς χάκερς που χρησιμοποιούν τον υπολογιστή δημόσιας χρήσης μετά από εσάς.

Ωστόσο, να έχετε διαρκώς υπόψιν ότι ένας εφευρετικός κλέφτης ενδεχομένως να είχε εγκαταστήσει εκ των προτέρων στον υπολογιστή εξειδικευμένο λογισμικό. Αυτό το λογισμικό μπορεί και καταγράφει κάθε πάτημα στο πληκτρολόγιο και, κατόπιν, στέλνει στον κλέφτη μέσω e-mail όλα τα στοιχεία που πληκτρολογήσατε.

Σε αυτή την περίπτωση, δεν έχει σημασία εάν δεν αποθηκεύσατε τα δεδομένα σας ή εάν σβήσατε τα ίχνη σας. Θα εξακολουθεί να έχει πρόσβαση στα στοιχεία αυτά.

Τέλος, εάν θέλετε να παραμείνετε ασφαλείς, αποφεύγετε να πληκτρολογείτε τον αριθμό της πιστωτικής σας κάρτας, οικονομικά ή άλλα ευαίσθητα δεδομένα σε υπολογιστή δημόσιας χρήσης.

Για περισσότερες συμβουλές σχετικές με την ασφαλή χρήση υπολογιστή, διαβάστε το παρακάτω άρθρο:

Χρήσιμες συμβουλές για τη χρήση υπολογιστή

Και μην ξεχνάτε! Εγκαταστήστε στον υπολογιστή σας λειτουργικό Internet security για σερφάρετε και να εργάζεστε με ασφάλεια.

Σχολιάστε