Τι είναι το VDSL;

Τι είναι το VDSL και γιατί θα πρέπει να το ξέρω;

Μία από τις μεγαλύτερες εξελίξεις στην τεχνολογία ήταν η εμφάνιση του Internet, η διασύνδεση δηλαδή των υπολογιστών σε ένα κοινό δίκτυο παγκοσμίως.

Με την πάροδο του χρόνου, πολλά έχουν αλλάξει και ειδικότερα σε θέματα που αφορούν την ταχύτητα με την οποία επικοινωνούν και ανταλλάσσουν  μηνύματα οι υπολογιστές.

Το VDSL είναι τεχνολογία μετάδοσης internet, κάτι που χρησιμοποιούν ήδη πολλοί άνθρωποι στην εργασία ή στο σπίτι τους.

Οι πιο παλιοί που ασχολούνται με τους υπολογιστές θα θυμούνται την εποχή που οι συνδέσεις ονομάζονταν dial up. Τη στιγμή που συνδεόταν ο υπολογιστής στο internet, συνοδεύονταν από έναν χαρακτηριστικό ήχο που έκανε το modem στην προσπάθειά του να συνδεθεί. Σίγουρα αυτός ο ήχος έχει μείνει χαραγμένος στη μνήμη τους.

Σήμερα όμως, το γρήγορο Internet είναι πια δεδομένο. Η τεχνολογία έχει ωριμάσει. Το λεγόμενο VDSL μας προσφέρει (θεωρητικές) ταχύτητες μέχρι 100 Mbps.  Όπως είναι και η επίσημη ορολογία, έχει γίνει mainstream. Έχει έρθει η ώρα για το επόμενο βήμα, ένα βήμα που θα εξασφαλίσει στους χρήστες ακόμα πιο υψηλές ταχύτητες Internet.

Ένα από τα σχέδια για την επίτευξη αυτού του βήματος είναι η εγκατάσταση δικτύου οπτικών ινών (fiber to the home). Αυτό το σχέδιο, λόγω του μεγάλου κόστους που απαιτείται, δεν υλοποιείται παντού. Υπάρχουν πόλεις και περιοχές στις οποίες δεν έχει φτάσει οπτική ίνα. Έτσι, λοιπόν, οι πάροχοι επιλέγουν τη δεύτερη διαθέσιμη επιλογή που είναι το VDSL (Very High Bitrate DSL).

Σήμερα, το VDSL διατίθεται σε πολλούς καταναλωτές και όλοι οι πάροχοι ανακοινώνουν προγράμματα ακόμη πιο γρήγορου Internet. Σχεδόν όλοι οι χρήστες κάποιου υπολογιστή, σταθερού, laptop, tablet ή smartphone, βομβαρδίζονται με ενημερώσεις μέσα από την τηλεόραση ή τηλεφωνικά, με σκοπό οι πάροχοι να τους προσφέρουν τη νέα υπηρεσία Internet, για να αναβαθμίσουν την ταχύτητα του δικτύου τους.

VDSL network

Οι καταναλωτές θα πρέπει όμως να ξέρετε το εξής:
Για να είναι διαθέσιμο το VDSL σε κάποια οικία ή σε κάποιον χώρο εργασίας, θα πρέπει να έχει γίνει η σχετική αναβάθμιση του δικτύου internet του παρόχου. Αυτή γίνεται με σύνδεση οπτικών ινών, μέχρι το ΚΑΦΑΟ του OTE (το γκρι μεταλλικό κουτί που το έχουμε δει στις γειτονιές μας). Από κει και πέρα μέχρι τον χώρο του καταναλωτή συνεχίζει το απλό χάλκινο καλώδιο που υπήρχε ήδη.

Η διαθεσιμότητα του VDSL είναι προς το παρόν ελεγχόμενη. Έτσι, αν οι προϋποθέσεις ισχύουν, τότε το γνωστό “έως 24Mbps”, διπλασιάζεται και γίνεται “έως 50Mbps” κ.ο.κ. Παρ’ όλα αυτά, η πραγματική ταχύτητα έχει να κάνει με την απόσταση. Το χάλκινο καλώδιο έχει απώλειες. Παίζει ρόλο η απόσταση της οικίας από το ΚΑΦΑΟ, αλλά και η ποιότητα των καλωδίων από το ΚΑΦΑΟ μέχρι την οικία του χρήστη.

Αντίθετα, το παλιό “απλό” DSL έχει να κάνει με την απόσταση της οικίας από το κέντρο του ΟΤΕ. Και φυσικά από την ποιότητα της καλωδίωσης δικτύου και οικίας.

Συμπερασματικά, η VDSL δίνει καλύτερες ταχύτητες από το απλό internet, αλλά πάλι έχουμε θεωρητική τιμή ταχύτητας. Το μέχρι 50Mbps μπορεί να σημαίνει ότι πραγματικά θα έχετε 42Mbps upload και μέχρι 10Mbps download.

Η ταχύτητα αυτή είναι αρκετή για να δουλεύει πλέον και το τηλέφωνο μέσα από το internet, ενώ 2 άτομα “σερφάρουν” στο internet.

Για οικιακές και επαγγελματικές συνδέσεις δικτύων, καλέστε μας για τεχνική υποστήριξη.

Διαβάστε ακόμη: Unidentified network, no internet access

1 σκέψη στο “Τι είναι το VDSL;”

  1. Η σελίδα σας είναι ποικιλόμορφη, απλή, κατανοητή με πάρα πολλά θέματα που μας βοηθάνε στην καλύτερη χρήση του υπολογιστή!!!!! Έκανα αμέσως την εγγραφή μου σε σας επειδή μου άρεσε και το ενδιαφέρον σας να μας στέλνετε email για συχνή ενημέρωση!!!! Σας ευχαριστούμε πολύ!!!!

    Απάντηση

Σχολιάστε