Δωρεάν προγράμματα (open source software)

Όλοι μας χρησιμοποιούμε δωρεάν προγράμματα στον υπολογιστή μας για να κάνουμε κάποια εργασία. Παραδείγματος χάρη, γράφουμε κείμενα με το word, λογιστικά φύλλα με το excel, επεξεργαζόμαστε μια φωτογραφία μας με το photoshop κ.ά. Πολλές φορές χρειάστηκε να κάνουμε κάποια εργασία στον υπολογιστή, αλλά ψάχνοντας στο internet αντιληφθήκαμε ότι θα πρέπει να αγοράσουμε το αντίστοιχο πρόγραμμα, προκειμένου να κάνουμε τη δουλειά που θέλουμε. Πλέον, υπάρχουν πολλές επιλογές στο internet, αλλά όλες, ή σχεδόν όλες, θέλουν χρήματα. Τις περισσότερες φορές που θέλουμε να κάνουμε μια εργασία, χρειαζόμαστε ένα απλό πρόγραμμα και όχι ένα επαγγελματικό που πωλείται και έχει άπειρες δυνατότητες.

Για όλους εμάς, λοιπόν, που θέλουμε να κάνουμε απλές εργασίες και δεν θέλουμε να αγοράσουμε ένα μεγάλο πρόγραμμα με απεριόριστες επιλογές που πιθανόν δεν θα τα χρειαστούμε ποτέ,  δημιουργήθηκε η ιδέα του ελεύθερου λογισμικού.

Έτσι, πολλοί προγραμματιστές αλλά και κοινότητες προγραμματιστών επενδύουν χρόνο και χρήμα για να κατασκευάσουν λογισμικό υψηλής ποιότητας που το διανέμουν εντελώς δωρεάν ή έναντι προαιρετικού μικρού αντιτίμου ως δωρεά προς τον προγραμματιστή. open source program-κάρτα που γράφει hello my name is open source

Το ελεύθερο λογισμικό είναι δωρεάν προγράμματα που πλέον έχουν εξελιχθεί τόσο πολύ που άνετα ανταγωνίζονται τα αγορασμένα προγράμματα.

Πολλά από τα δωρεάν προγράμματα παρουσιάζονται από το Yesmaster. Είναι πολύ καλής ποιότητας και μπορούν να ικανοποιήσουν πολλούς χρήστες με τις δυνατότητες τους. Ενδεικτικά τέτοια προγράμματα είναι τα:

  • Xnview. viewer και επεξεργαστής φωτογραφιών.
  • VLC. πρόγραμμα που παίζει video και μουσική
  • Pdf creator. Πρόγραμμα που μετατρέπει οτιδήποτε σε pdf αρχείο
  • Fbackup. Πρόγραμμα που παίρνει αντίγραφα των αρχείων σας
  • Freerip. Πρόγραμμα που μετατρέπει την μουσική από CD σε αρχεία mp3 για να τα αποθηκεύσετε στον υπολογιστή σας.

Και πολλά άλλα… Επίσης, πολλοί προγραμματιστές κατασκευάζουν ένα πρόγραμμα υψηλών απαιτήσεων που το πουλάνε έναντι κάποιου ποσού και μετά κατασκευάζουν και ένα πρόγραμμα μικρότερων δυνατοτήτων που το δίνουν ως δωρεάν πρόγραμμα, προκειμένου κάποιος να γνωρίσει ένα μέρος της λειτουργικότητας του βασικού προγράμματος. πίνακες στο freeinfobox Ένα τέτοιο πρόγραμμα είναι το freeinfobox. Με το πρόγραμμα αυτό οργανώνετε τις επαφές σας, τα ραντεβού, αλλά και τις σημειώσεις σας. Στην αναζήτησή μου βρήκα ένα site το οποίο ασχολείται με το ελεύθερο λογισμικό. Αναγράφει όλα τα προγράμματα που ο κατασκευαστής, όχι μόνο τα δίνει δωρεάν, αλλά δίνει και τον κώδικα τους, ώστε κάποιος γνώστης προγραμματιστής να τον βελτιώσει ακόμα παραπάνω και μετά να εκδώσει μια καλύτερη εκδοχή του αρχικού προγράμματος. Με αυτόν τον τρόπο, τα προγράμματα που ανήκουν στο ελεύθερο λογισμικό, έχουν βελτιωθεί πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια. To site από το οποίο πήρα το περιεχόμενο είναι το https://mathe.ellak.gr/?page_id=135 Εδώ θα βρείτε πληθώρα προγραμμάτων με τα οποία μπορείτε να κάνετε διάφορες δουλειές. Έχω αναλύσει πολλά από αυτά τα προγράμματα στο site μου και επίσης θα αναλυθούν ακόμα περισσότερα. Επισκεφτείτε το site https://mathe.ellak.gr/?page_id=135 και κατεβάστε όποιο πρόγραμμα θέλετε εντελώς δωρεάν.

 

Διαβάστε ακόμη: Αρχείο PDF

Σχολιάστε