Τι είναι ο SSD δίσκος και σε τι διαφέρει από τον HDD;

Τα τελευταία χρόνια ακούτε συχνά τη λέξη SSD ή ψηφιακός δίσκος. Ακούτε ότι είναι γρηγορότερος από τον κλασσικό. Ακούτε επίσης ότι μπορεί να είναι εσωτερικός ή εξωτερικός δίσκος.

  • Τελικά τι δίσκος είναι αυτός;
  • Γιατί είναι (συνήθως) τόσο μικρός σε χωρητικότητα;
  • Nα αναβαθμίσετε τον υπολογιστή σας με κλασσικό δίσκο ή με έναν SSD;

Αυτά τα ερωτήματα και άλλα πολλά θα προσπαθήσω να απαντήσω σε αυτό το άρθρο.

Χρήση σκληρών δίσκων

Οι σκληροί δίσκοι είναι συσκευές που χρησιμοποιούνται σε υπολογιστές, είτε είναι σταθεροί είτε laptop, για να αποθηκεύουμε πληροφορίες.

Π.χ. Όταν κάνετε αποθήκευση στο word, αφού γράψατε ένα κείμενο, αυτό το αρχείο αποθηκεύεται στον σκληρό δίσκο.

Οι σκληροί δίσκοι, όπως μπορείτε να διαβάσετε στο σχετικό άρθρο, είναι συσκευές που έχουν εσωτερικά δίσκους, πάνω στους οποίους δύο ή περισσότερες κεφαλές γράφουν τα δεδομένα.

Από την άλλη, οι SSD δίσκοι (που απλά για ευκολία λέγονται έτσι μιας και δεν είναι δίσκοι, αλλά μια σειρά ηλεκτρονικών κυκλωμάτων) είναι συσκευές εξ ολοκλήρου ψηφιακές. Δεν έχουν δηλαδή μηχανικά μέρη. Έτσι, η πληροφορία – αυτό που αποθηκεύετε δηλαδή – γράφεται άμεσα σε ένα ολοκληρωμένο κύκλωμα.

  • Οι δίσκοι αυτοί έχουν μέγεθος συνήθως 2.5 ίντσες, άρα μπαίνουν και σε laptop και σε desktop.
  • Είναι τελείως αθόρυβοι, μιας και είναι καθαρά ηλεκτρονικές συσκευές.
  • Η κατανάλωσή τους σε ρεύμα είναι πολύ μικρότερη από αυτή των κλασσικών μηχανικών δίσκων.
  • Η εγγραφή είναι άμεση, μιας και δεν μεσολαβούν μηχανικά μέρη που πρέπει να κινηθούν και να εγγράψουν την πληροφορία. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ο χρήστης να αντιλαμβάνεται αυτήν την ταχύτητα γιατί ο υπολογιστής γίνεται ταχύτερος
  • Πόσο ταχύτερος γίνεται εξαρτάται από τον επεξεργαστή αλλά και από το λειτουργικό σύστημα που έχει.

Εξαιτίας όλων αυτών των πλεονεκτήμάτων, οι δίσκοι SSD είναι ακριβότεροι από τους μηχανικούς. Έτσι, θα δείτε στην αγορά δίσκο μηχανικό 1TB με 50€, ενώ έναν δίσκο SSD 240GB (το ένα τέταρτο του TB) με 60€.

Ταιριάζουν παντού οι δίσκοι SSD;

Τα διάφορα λειτουργικά συστήματα εκμεταλλεύονται διαφορετικά τις δυνατότητες των δίσκων SSD.

Τα windows XP είναι παλιό λειτουργικό. Την στιγμή που βγήκαν οι SSD, τα XP ήταν ήδη εγκατεστημένα στους υπολογιστές. Παρ’ όλο που έγιναν προσπάθειες από την Microsoft να αναγνωρίζονται οι δίσκοι SSD από τα windows XP, αυτό έγινε μέχρι έναν βαθμό. Έτσι, οι SSD δουλεύουν και στα windows XP, αλλά δεν εκμεταλλεύονται πλήρως όλες τις δυνατότητές τους.

Από τα Windows 7 και μετά, τα λειτουργικά έγιναν απόλυτα συμβατά με τους δίσκους SSD. Έτσι, δουλεύουν σε πλήρη λειτουργικότητα και αποδίδουν στον μέγιστο βαθμό αυτό που ορίζει ο κάθε κατασκευαστής του SSD δίσκου.

Επίσης, το ίδιο συμβαίνει και με τους επεξεργαστές. Οι παλαιοί επεξεργαστές δεν αναγνωρίζουν και δεν μπορούν να διαχειριστούν απόλυτα σωστά τους SSD δίσκους. Ο Pentium 4 πχ. Μπορεί να μη δει έναν SSD ή απλά να τον διαχειρίζεται σαν απλό σκληρό δίσκο. Από τους επεξεργαστές Core 2 Duo και μετά, δεν υπάρχουν πλέον προβλήματα συμβατότητας.

Ακόμη, πολλά παλιά motherboards (μητρικές) δεν βλέπουν καθόλου τους δίσκους SSD. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να γίνει αναβάθμιση του bios, με την ελπίδα ότι μετά θα αναγνωρίζει πλέον τον δίσκο SSD.

Τέλος, θα ήθελα να συμπληρώσω ότι ο δίαυλος επικοινωνίας με τους δίσκους που έχει η κάθε μητρική, καλό θα είναι να είναι SataIII.

Σε διαφορετική περίπτωση, αν δηλαδή δεν είναι SataII, η ταχύτητα ανάγνωσης και εγγραφής του δίσκου θα είναι περίπου η μισή από αυτήν που ορίζει ο κατασκευαστής.

Πού συνδέονται οι δίσκοι;

Οι δίσκοι SSD συνδέονται στον υπολογιστή και με άλλους τρόπους εκτός από το Sata. Οι θύρες αυτές είναι οι mSata, PCIe, M.2, που μέσω αυτών των θυρών αποδίδουν μεγαλύτερες ταχύτητες, αλλά είναι και πιο ακριβές. Επίσης, θα πρέπει να έχει μια τέτοια θύρα και ο υπολογιστής σας.

Τέλος, ο SSD μπορεί να συνδέεται σαν εξωτερικός δίσκος μέσω USB σύνδεσης, εφ’ όσον τον βάλετε σε μια εξωτερική θήκη USB.

Δείτε έναν πίνακα που δείχνει τις διαφορές μεταξύ του κλασικού μηχανικού δίσκου και του ψηφιακού δίσκου SSD.

Πίνακας διαφορών σκληρών δίσκων

 SSD (Solid State Drive)HDD (Hard Disk Drive)
ΚατανάλωσηΛιγότερο ή ίσο με 2 – 3 watts, που ισοδυναμεί με επιπλέον 30 λεπτά λειτουργίας του laptopΠερισσότερα απο 6 – 7 watts και φυσικά εξαντλεί γρηγορότερα την μπαταρία του laptop
ΚόστοςΑκριβότερο. Ισοδυναμεί με περίπου 0.25€ / GBΑρκετά φθηνότερος. Ισοδυναμεί περίπου με 0.04€ / GB
ΧωρητικότηταΣυνήθως χρησιμοποιούν 120-500Gb (λόγω υψηλού κόστους)Συνήθως χρησιμοποιούν 500GB ή 1TB και πάνω.
Χρόνος φόρτωσης WindowsΓύρω στα 10-30 δευτερ.Γύρω στα 60-180 δευτερ.
Θόρυβος λειτουργίας
Κανένας απολύτωςΑκούγονται τα πλατώ που περιστρέφονται και οι κεφαλές.
ΘερμοκρασίαΠολύ χαμηλή. Σχεδόν ψυχρός.Εαν δουλεύει συχνά γίνεται χλιαρός και σε έντονη χρήση ζεστός.
Αστοχία λειτουργίας
Περίπου 2.0 εκατομμ. ώρεςΠερίπου 1.5 εκατομμ. ώρες
Ταχύτητα ανάγνωσης
Γενικά είναι πάνω απο 200 MB/s και φτάνει και 2000 ΜΒ/s, ανάλογα τη συνδεσμολογία.Γενικά η ταχύτητα ανάγνωσης είναι απο 50 – 120MB / s
Κίνδυνος μαγνητισμού?Πλήρης ασφάλεια απο μαγνητικά πεδίαΤα μαγνητικά πεδία μπορούν να διαγράψουν τον κλασσικό δίσκο.

Τι πρέπει να αποφύγετε

Τελειώνοντας, να σημειώσω ότι δεν είναι απαραίτητο, ή καλύτερα δεν πρέπει να κάνετε ανασυγκρότηση του δίσκου SSD.

Ο λόγος είναι ότι έχει τέτοια ταχύτητα ανάγνωσης, ώστε η ένωση σπασμένων αρχείων που καταφέρνει η ανασυγκρότηση να είναι εντελώς περιττή.

Από την άλλη, ο δίσκος SSD είναι ψηφιακός και τα ψηφιακά κυκλώματα έχουν όριο ζωής εγγραφής και διαγραφής.

Συμπερασματικά, αν κάνετε ανασυγκρότηση και μάλιστα συχνά έναν δίσκο SSD κινδυνεύετε να χαλάσετε τον δίσκο σας.

Απ’ όσο καταλαβαίνετε αν θέλετε να δουλεύει γρηγορότερα ο υπολογιστής σας καλό είναι να βάλετε έναν SSD δίσκο. Εφ’ όσον βέβαια το επιτρέπει ο επεξεργαστής και το λειτουργικό σύστημά σας.

Μια από τις καλύτερες λύσεις σε επιτραπέζιους υπολογιστές (Desktop) είναι να βάλετε έναν δίσκο 240GB για το λειτουργικό σύστημα και έναν δίσκο 1TB ή και μεγαλύτερο για τα αρχεία σας.

Μπείτε στο site μας, Action Computers και αναζητήστε τον δίσκο που σας ταιριάζει, ανάμεσα από πολλές επιλογές.

Ζητήστε τη βοήθειά μας για να διαλέξετε σωστά.

 

 

Διαβάστε ακόμη: Τι είναι σκληρός δίσκος

Σχολιάστε