Refurbished ή μεταχειρισμένο laptop?

Ψάχνετε να αγοράσετε laptop; Υπάρχουν τόσες πολλές διαθέσιμες επιλογές και πρέπει να επιλέξετε αν θα αγοράσετε refurbished ή μεταχειρισμένο. Είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε.

Ένα refurbished laptop δεν είναι το ίδιο με ένα μεταχειρισμένο laptop. Θα ξεκαθαρίσουμε λοιπόν σ’ αυτό το άρθρο τις διαφορές των δύο αυτών κατηγοριών. Έτσι, θα είστε σε θέση να επιλέξετε αυτό που ταιριάζει σε εσάς και τις ανάγκες σας. Παράλληλα, θα μπορείτε να αποφασίσετε ποια είναι η καλύτερη επένδυση χρημάτων για την τσέπη σας.

Refurbished laptop ονομάζουμε ένα laptop σχεδόν αχρησιμοποίητο. Συνήθως έχει σταλεί στον κατασκευαστή ή σε κάποιον τεχνικό για επισκευή και στη συνέχεια μεταπωλείται με έκπτωση. Άλλες φορές έχει αφαιρεθεί απλώς από τη συσκευασία του. Ένα «ανοιγμένο» προϊόν χάνει την αρχική του αξία, ακριβώς μόλις βγει από τη συσκευασία του (το unboxing μετράει πολύ!).

Αυτό σημαίνει ότι ένας ανακαινισμένος φορητός υπολογιστής θα πρέπει -θεωρητικά- να βρίσκεται σε κατάσταση «σχεδόν καινούργια».

Να σημειώσουμε ότι αυτό όμως, δεν συμβαίνει πάντα στην πράξη.

laptops

Από πού προέρχονται τα refurbished laptop;

Τα refurbished laptops προέρχονται από πολλές διαφορετικές πηγές. Συνήθως από επιχειρήσεις που εμπορεύονται τους παλιούς φορητούς υπολογιστές τους και από καταναλωτές που τους επέστρεψαν. Ο λόγος για την επιστροφή ποικίλλει, αλλά τις περισσότερες φορές, οφείλεται σε μικρά ελαττώματα. 

Αυτά τα «ελαττώματα» είναι συχνά αισθητικής φύσης, όπως μικροχτυπήματα κατά την αποστολή τους ή γρατσουνιές. Ο προηγούμενος ιδιοκτήτης τους μπορεί επίσης να τους επέστρεψε, καθώς δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες του ή απλώς τους βαρέθηκαν.

Τι πρέπει να προσέξετε όταν αγοράζετε ένα refurbished laptop;

Πρώτον, μείνετε πάντα σε αξιόπιστους πωλητές λιανικής. Προσπαθήστε να αποφύγετε μεμονωμένους πωλητές που δεν μπορούν να προσφέρουν εγγύηση, πολιτική επιστροφών ή εγγύηση για την κατάσταση του laptop. Κρατήστε ως γενικό κανόνα ότι τα αξιόπιστα refurbished laptops μεταπωλούνται με ετήσια εγγύηση και μπορείτε να τα επιστρέψετε για δωρεάν επισκευή ή ακόμη και αντικατάσταση, αν προκύψει τεχνικό πρόβλημα.

Δεύτερον, εάν ένα laptop έχει χρησιμοποιηθεί εκτενώς στο παρελθόν, είναι πιθανό η διάρκεια ζωής της μπαταρίας να έχει εξαντληθεί με την πάροδο του χρόνου. Οι φορητοί υπολογιστές έχουν γενικά μικρή διάρκεια ζωής (περίπου 5 χρόνια) συγκριτικά με τους σταθερούς. Επομένως, θα θέλετε να είστε σίγουροι πόσο «του κουτιού» είναι ο φορητός υπολογιστής πριν δεσμευτείτε για μια αγορά. 

Τέλος, καλό θα ήταν να μιλήσετε με τον τεχνικό σας ή τον τεχνικό που έκανε τον έλεγχο του μηχανήματος. Έτσι, θα μάθετε περισσότερα για την κατάσταση του laptop.

Μεταχειρισμένο laptop ονομάζουμε ένα laptop που μεταπωλείται από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη ως έχει, δηλαδή χωρίς να επισκευαστεί πρώτα από τεχνικό. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει εγγύηση για την εύρυθμη λειτουργεία του και μπορεί να παρουσιάσει προβλήματα ανά πάσα στιγμή. Η τιμή του είναι συνήθως χαμηλότερη από ένα refurbished laptop και αρκετά χαμηλότερη από ένα καινούργιο.

Το προϊόν αυτό δεν καλύπτεται από εγγύηση και δεν επιστρέφεται στον πωλητή.

Από πού προέρχονται τα μεταχειρισμένο laptop;

Μπορεί να προέρχεται από οπουδήποτε. Όπως μεταπωλείται ένα οποιοδήποτε αντικείμενο μέσω Facebook, Ebay ή διαφόρων site για μεταχειρισμένα προϊόντα, έτσι και ένα μεταχειρισμένο laptop μπορεί να πωλείται από οποιονδήποτε και οπουδήποτε.

Refurbished vs μεταχειρισμένο. Τι να επιλέξω;

Στο refurbished, oι τεχνικοί υπολογιστών αποσυναρμολογούν κάθε φορητό υπολογιστή για να ελέγξουν αν υπάρχουν κατεστραμμένα εξαρτήματα. Τεστάρουν τις λειτουργίες της μπαταρίας, της οθόνης, του τροφοδοτικού και των συνδέσεων. Δοκιμάζουν τους επεξεργαστές, καθώς και τον σκληρό δίσκο και τη μονάδα οπτικού δίσκου.

Τα ελαττωματικά ή ελλείποντα εξαρτήματα, όπως η μνήμη RAM ή οι σκληροί δίσκοι, αντικαθίστανται. Οι τεχνικοί διαγράφουν όλα τα δεδομένα και επιδιορθώνουν τα αισθητικά προβλήματα της μονάδας. Στη συνέχεια, προσθέτουν νέο λειτουργικό σύστημα, το οποίο στις περισσότερες περιπτώσεις είναι η πιο πρόσφατη έκδοση π.χ. Windows 10.

Τέλος, οι τεχνικοί απολυμαίνουν και συσκευάζουν το ανακαινισμένο laptop. Στη συνέχεια, το πωλούν οι ίδιοι ή το στέλνουν σε έναν λιανοπωλητή.

Ένα laptop που δεν ακολουθεί κανένα από αυτά τα βήματα είναι απλώς ένας μεταχειρισμένος φορητός υπολογιστής.

Η αγορά μεταχειρισμένων μέσω μεμονωμένων πωλητών είναι πιο επισφαλής. Είναι απίθανο να λάβετε κάποια εγγύηση και δεν υπάρχει πολιτική επιστροφής. Ακόμα κι αν το laptop δεν φαίνεται να έχει εξωτερικές γρατσουνιές, είναι δύσκολο να γνωρίζετε εάν η μπαταρία ή ο επεξεργαστής έχει υποστεί βλάβη από υπερθέρμανση ή ζημιά από το νερό. 

Παρόλα αυτά, αν θέλετε να ρισκάρετε και να αποκτήσετε ένα μεταχειρισμένο laptop, μπορείτε να βρείτε και αρκετά καλά μηχανήματα. Πρέπει όμως να το κάνετε τεστ εσείς ο ίδιος ώστε να αποκλείσετε την πιθανότητα κακής λειτουργικότητας του laptop ή του σταθερού υπολογιστή.

Προσοχή! Έχετε στο μυαλό σας ότι επιβάλλεται να παίρνετε αντίγραφα ασφαλείας συχνά, καθώς είναι πιθανό να παρουσιάσει κάποια ζημιά εντελώς απροειδοποίητα. Το καλύτερο θα ήταν να το πηγαίνατε σε κάποιον τεχνικό υπολογιστών για προληπτικό έλεγχο.

Τι πρέπει να λάβετε υπόψη πριν την αγορά;

Τα παρακάτω πρέπει να τα λάβετε υπόψη σας, ειδικά αν η εξοικονόμηση χρημάτων είναι προτεραιότητά σας. 

  1. Πολλές ανακαινισμένες μονάδες φορητών ή σταθερών υπολογιστών έχουν έκπτωση έως και 50% της αρχικής τους τιμής. Το πιο σημαντικό είναι πως, ένας υψηλής ποιότητας ανακαινισμένος φορητός ή σταθερός υπολογιστής μπορεί να είναι μια καλή ανακαινισμένη ή ακόμη και καινούργια συσκευή (από βιτρίνα ή από εργοστασιακή απόσυρση.) 
  2. Και πάλι, αυτοί οι ανακαινισμένοι υπολογιστές περνούν από πολλές δοκιμές και επισκευές. 
  3. Όλα αυτά διασφαλίζουν ότι θα αποκτήσετε έναν φορητό υπολογιστή χωρίς προβλήματα υλικού και λογισμικού.
  4. Καθώς τα περισσότερα από τα κύρια εξαρτήματα τους είναι καινούργια, οι ανακαινισμένοι φορητοί υπολογιστές μπορούν να διαρκέσουν όσο και οι ολοκαίνουργιοι. Δηλαδή, θα σας δώσουν τουλάχιστον τρία έως πέντε χρόνια μέσης διάρκειας ζωή.
  5. Επιπλέον, οι περισσότερες ανακαινισμένες συσκευές υπολογιστών είναι εξοπλισμένες με το πιο πρόσφατα λειτουργικό σύστημα. Είτε πρόκειται για μια refurbished Dell, HP ή Lenovo, να είστε σίγουροι ότι διαθέτει το πιο πρόσφατο λειτουργικό Microsoft Windows.
laptop

Συμπερασματικά

Τα refurbished laptop και desktop διαφέρουν από τα μεταχειρισμένα laptop και desktop. Για να επιλέξετε ανάμεσα στις δύο κατηγορίες, διαβάστε πρώτα τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσετε. Σκεφτείτε τον λόγο που τον χρειάζεστε. Επίσης πόση αξιοπιστία θέλετε να έχει.

Έπειτα, δείτε τα χρήματα που μπορείτε να διαθέσετε. Τέλος, ελέγξτε την πηγή από την οποία θα τον προμηθευτείτε (ιδιώτης-τεχνικός-κατάστημα λιανικής). Κάνετε τη σωστή επιλογή με βάση τις δικές σας ανάγκες.

Μπείτε στο site μας, Action Computers και αναζητήστε τον υπολογιστή που σας ταιριάζει, ανάμεσα από δεκάδες επιλογές αξιόπιστων υπολογιστών.

Σημειώστε ότι έχουμε διπλή εγγύηση: Και εμφάνισης και αξιοπιστίας στη λειτουργικότητα του υπολογιστή σας.

Ζητήστε τη βοήθειά μας για να διαλέξετε σωστά.

 

Διαβάστε ακόμη: Laptop VS Desktop (Σημειώσατε Χ)

Σχολιάστε