Τι είναι ένας Web browser ή φυλλομετρητής ιστοσελίδων ή πλοηγός Web ή πρόγραμμα περιήγησης Web ή περιηγητής Ιστού;
Ένας Web browser είναι ένα λογισμικό που επιτρέπει στον χρήστη να προβάλλει και να αλληλεπιδρά με πολυμέσα: κείμενα, εικόνες, βίντεο, μουσική, παιχνίδια και άλλες πληροφορίες.
Συνήθως, αυτές οι πληροφορίες είναι αναρτημένες σε μια ιστοσελίδα ενός ιστότοπου στον Παγκόσμιο Ιστό ή σε ένα τοπικό δίκτυο. Οι Web browsers αποτελούν το κύριο πρόγραμμα που χρησιμοποιούμε για να “σερφαρουμε” στο Internet. Όλοι έχουμε ακούσει γι’ αυτούς να μας λένε ότι ο ένας είναι καλύτερος από τον άλλον, αλλά ποιον να επιλέξω τελικά;
Ξεκινώντας, λοιπόν, μια ιστορική διαδρομή, ο πρώτος browser που συναντάμε είναι ο Netscape Navigator. Κατά τη δεκαετία του 1990, ήταν το κύριο πρόγραμμα πλοήγησης στο Internet, αφήνοντας τον Internet Explorer της Microsoft πολύ πίσω.
Όμως, οι εξελίξεις στην τεχνολογία είναι ραγδαίες και ο Internet Explorer κατάφερε να εκτοπίσει από την κορυφή τον Netscape Navigator. Πριν λίγα χρόνια εμφανίστηκε και ο Firefox, ο οποίος κατάφερε να αποσπάσει σημαντικό μερίδιο αγοράς. Το 2008 εμφανίζεται ένας ακόμη web browser, το Chrome της Google. To Chrome δημιούργησε μια νέα τάξη πραγμάτων και η “πίτα” μοιράστηκε εκ νέου. Στο “παιχνίδι”, ωστόσο, έχουν μπει δυο ακόμη web browsers.
Ο Safari, χρησιμοποιείται κυρίως σε Mac, iPhone και iPad και ο Opera, κατέχει ένα μικρό αλλά σταθερό ποσοστό χρηστών.
Παρακάτω θα επιχειρήσουμε να εστιάσουμε στα υπέρ και κατά των προαναφερθέντων web browsers.
Google Chrome:
Το γεγονός ότι o συγκεκριμένος browser κατασκευάζεται από την Google, ήταν ένα από τα ατού του κατά το λανσάρισμά του. Βοηθάει δε, πάρα πολύ και το γεγονός ότι είσαι πάντα στην πρώτη σελίδα της Google. Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του είναι η ταχύτητά του. Επίσης, το απλό περιβάλλον του, για πιο εύκολη χρήση του από όλους τους χρήστες.
Τα κουμπιά που είναι στο “παράθυρό” του είναι ακριβώς όσα χρειάζονται για browsing. Έτσι, δίνει περισσότερο ελεύθερο χώρο για να βλέπουμε το περιεχόμενο της ιστοσελίδας. Δεν χρειάζεται, λοιπόν, να πηγαίνουμε την πλαϊνή μπάρα πάνω κάτω συνέχεια. Αν παρ’ όλα αυτά θέλετε να έχετε πρόσβαση σε κάποιες επιπλέον λειτουργικότητες, υπάρχει ένα εικονίδιο με ένα γαλλικό κλειδί πάνω δεξιά οπότε κάνουμε κλικ σε αυτό.
Βασικό μειονέκτημα του Chrome, είναι η έλλειψη ποικιλίας προσθέτου software και ο μικρός ρυθμός ανάπτυξης προσθέτων (plug-ins).
Firefox:
Η γνωστή σε όλους αλεπουδίτσα του Internet ήρθε σαν εναλλακτική επιλογή για όσους δεν μπορούσαν να συνηθίσουν τον Internet Explorer. Κατάφερε όμως να γίνει μια πάρα πολύ καλή εναλλακτική και ένας δυνατός ανταγωνιστής της Microsoft.
Βασικό πλεονέκτημα του Firefox είναι ότι διαθέτει μια σταθερή, αξιόπιστη και ασφαλή μηχανή προβολής σελίδων, που τον καθιστά μια σίγουρη λύση. Ένα δεύτερο πλεονέκτημα που έχει είναι η συλλογή με τα χιλιάδες πρόσθετα (plug-ins) που περιλαμβάνει. Αυτά μπορούν να του αλλάξουν όψη, αλλά και να προσθέσουν από πολύ απλές έως πιο εξεζητημένες δυνατότητες, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε χρήστη.
Για παράδειγμα, μπορείτε να εγκαταστήσετε προγράμματα από την σελίδα ADD ONS του ίδιου του Firefox για να κάνετε σχεδόν τα πάντα. Μπορείτε να ενημερώνεστε αυτόματα αν έχετε νέα email, ή να ενημερώνεστε για updates και tweets στο Facebook και το Twitter. Κι όλα αυτά χωρίς να ανοίξετε το Gmail σας ή τους αντιστοίχους λογαριασμούς.
Το μοναδικό πρόβλημα του Firefox είναι ότι, αν το παρακάνετε με τα πρόσθετα, τότε μπορεί να επηρεάσετε την απόδοση του web browser. Επίσης, υπάρχουν και λίγες, αλλά υπαρκτές, αναφορές για ασυμβατότητες του web browser σχετικά με την προβολή ενός web site.
Internet Explorer:
Internet Explorer, o web browser της Microsoft, κατάφερε πριν από πολύ καιρό να εκτοπίσει από την κορυφή τον Netscape Navigator. Ήταν για πολλά χρόνια ο κυρίαρχος αυτής της αγοράς, όμως εμφανίστηκαν νέοι browsers. Αυτό ανάγκασε την Microsoft να προβεί σε επανασχεδιασμό, τόσο της εμφάνισης του, αλλά και της λειτουργικότητας που προσφέρει πια στους χρήστες του.
Ο νέος Internet Explorer διαθέτει μοντέρνα εμφάνιση. Επίσης, δίνει περισσότερο χώρο στην προβολή του περιεχομένου του site, παρά στα μενού και τα κουμπιά του προγράμματος. Ακόμη, χρησιμοποιώντας και την κάρτα γραφικών σε έναν υπολογιστή, καταφέρνει να εμφανίζει ταχύτατα “βαριά” web sites που έχουν πολλά γραφικά και animation.
Η συμβατότητα είναι από μόνη της ένας σημαντικός παράγοντας για να επιλέξετε έναν web browser. Πέρα από τη συμβατότητα, ο Internet Explorer αποτελεί και έναν από τους πιο ασφαλής web browsers που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή.
Βέβαια, έχει ένα βασικό μειονέκτημα. Αν πάμε σε παλιότερες εκδόσεις των windows, πρέπει να εγκαταστήσουμε έκδοση που είναι παλιότερη από την έκδοση που είναι διαθέσιμη αυτή τη στιγμή στην αγορά.
Opera & Safari:
Ο Opera προέρχεται από μια μικρή σχετικά εταιρεία, ή οποία είναι δύσκολο να “αντιμετωπίσει” μεγάλες εταιρείες που ασχολούνται με program development, όπως η Microsoft και η Google με τους Internet Explorer και Chrome αντίστοιχα, αλλά και τη μεγάλη κοινότητα προγραμματιστών ανοιχτού κώδικα του Firefox.
Σε γενικές γραμμές ο Opera δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τους άλλους μεγάλους. Ακολουθεί και αυτός τα ίδια βήματα στην ανάπτυξη του. Αποτελεί έναν browser ασφαλή, σταθερό και γρήγορο, και μάλιστα, έναν από τους πρώτους που είχε εισάγει την έννοια του multi tabing. Όσο και αν σας φαίνεται αστείο, πριν μερικά χρόνια έπρεπε να ανοίξετε τόσα παράθυρα όσα τα sites που θέλατε να επισκεφτείτε, αλλά και μία λειτουργία που ονομάζεται “mouse gestures”.
Η λειτουργία των “mouse gestures” σας επιτρέπει να αντιστοιχήσετε λειτουργίες όπως back, front, refresh κ.ά. σε κινήσεις του ποντικού. Έτσι, αντί για παράδειγμα να πατήσετε το κουμπί refresh (ανανέωση) μιας ιστοσελίδας, ανακινείτε απλώς το ποντίκι στιγμιαία.
Ο Safari από την άλλη, έχει ξεκινήσει την καριέρα του από τους υπολογιστές Mac της εταιρείας Apple. Είναι ο κύριος browser που παίζει σε όλους τους υπολογιστές της εταιρείας Apple, χωρίς να υπάρχει κάποιος αντίπαλος.
Κι όμως η εταιρεία είχε σχεδιάσει έκδοση του Safari για τα Windows. Παρόλα αυτά, έγινε ιδιαιτέρως γνωστό μετά την επιτυχία του iPhone και iPad.
thelw na energopoiisw to hotmail mou gia na anoiksw logariasmo sto facebook
Μπορείτε να δημιουργήσετε ενα email σε οποιονδήποτε server και αυτό να το δηλώσετε στην εγγραφή του facebook.
!!!!