Κανόνες καλής συμπεριφοράς στο internet

Οι γενικοί κανόνες καλής συμπεριφοράς στο internet που πρέπει να ακολουθούμε είναι:

Μετριοπάθεια:

Όποια άποψη και αν υποστηρίζουμε, πάντα θα υπάρχει κάποιος που έχει σοβαρούς λόγους -ή νομίζει πως έχει σοβαρούς λόγους- να υποστηρίζει το αντίθετο. Γι’ αυτό, αντί να πούμε: «ο Αρμαγεδδών ήταν απαίσια ταινία», καλύτερο είναι να γράψουμε: «εμένα ο Αρμαγεδδών δεν μου άρεσε». Όσο πιο απόλυτη η δήλωσή μας, τόσο πιο πιθανό είναι να αρχίσουμε να λαμβάνουμε flames (επιθετικά μηνύματα από τρίτους).

Ευγένεια:

Μη ξεχνάτε πως υπάρχουν λέξεις και εκφράσεις που μπορούν να ερμηνευτούν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, ειδικά αν δεν γράφετε στη μητρική σας γλώσσα. Προσπαθήστε να είστε πολύ πιο ευγενικοί απ’ ότι σε μια συνηθισμένη ζωντανή «συζήτηση», αφού απουσιάζουν άλλα στοιχεία (τόνος φωνής, έκφραση προσώπου κλπ.) και δημιουργούνται πολύ εύκολα παρανοήσεις. Κάποτε έστειλα ένα email επαινώντας κάποιον και νόμιζε πως τον κορόιδευα.

Περίσκεψη:

Ξαναδιαβάστε αυτό που γράψατε, πριν το στείλετε και αυτό που σας έστειλαν, πριν απαντήσετε. Ένας απίστευτος αριθμός καυγάδων ξεκινούν κυριολεκτικά άνευ λόγου και αιτίας. Δημιουργούνται συνήθως από παρανοήσεις, όπου ο ένας έγραψε το Χ και ο άλλος κατάλαβε το Ψ.

Προσαρμοστικότητα:

Κάθε χώρος, mailing list, usenet group ή chat room έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες. Υπάρχουν συζητήσεις που μπορεί να είναι απόλυτα αποδεκτές σε έναν χώρο, αλλά απαράδεκτες σε ένα άλλο. Γι’ αυτό, κάθε φορά που συμμετέχετε σε έναν νέο χώρο, προτιμήστε να περάσετε λίγο χρόνο παρακολουθώντας τους άλλους για να καταλάβετε το πνεύμα των συζητήσεων.

Μετριοφροσύνη:

Δεν ξέρετε πόσο πιο ειδικός από σας μπορεί να είναι αυτός με τον οποίο μιλάτε. Μπορεί να είστε συγγενής καρδιοπαθή, άρα ξέρετε κάποια πράγματα, και να βρεθείτε να συζητάτε με έναν γιατρό, που μάλλον ξέρει περισσότερα.

Ιεραρχία:

Ο list ή group owner και ο moderator είναι οι αδιαμφισβήτητοι αρχηγοί. Σπανιότατα θα σας υποστηρίξει κανείς αν τους πάτε κόντρα.

Θάρρος:

Όχι για να τσακωθείτε, αλλά για να παραδεχθείτε τα λάθη σας. Όσο πιο έντονα υποστηρίζετε κάποιο λάθος σας τόσο πιο ανόητος φαίνεστε.

Κατανόηση:

Η κοινωνία μας χρειάστηκε αιώνες για να βρει και να καθιερώσει τους σημερινούς κανόνες καλής συμπεριφοράς. Είναι φυσιολογικό να υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που ακόμη δεν γνωρίζουν πώς πρέπει να συμπεριφέρονται στο διαδίκτυο και ποιοι είναι οι κανόνες καλής συμπεριφοράς στο internet . Θεωρήστε τους κακότροπους ανθρώπους, όχι αγενείς, αλλά αρχάριους και προσπαθήστε να τους βοηθήσετε να μάθουν να ξεχωρίζουν το σωστό από το λάθος, χωρίς βέβαια να κάνετε τους έξυπνους.

Συναδελφικότητα:

Οι χρήστες του Internet εξερευνούν έναν καινούριο χώρο, που εξακολουθεί να έχει μυστικά, ακόμη και για τους πιο πεπειραμένους. Αυτή η αίσθηση του «νέου συνόρου», φέρνει τους ανθρώπους του διαδικτύου πιο κοντά και τους κάνει πιο δεκτικούς στην επικοινωνία. Στο διαδίκτυο μπορείτε να αναζητήσετε βοήθεια από έναν άγνωστο, ακριβώς όπως μπορείτε να σταματήσετε κάποιον άγνωστο στον δρόμο και να τον ρωτήσετε πού βρίσκεται η οδός Χ. Για να διατηρήσετε αυτό το όμορφο πνεύμα, προσπαθήστε να μην κάνετε κατάχρηση της καλής διάθεσης των άλλων, ζητώντας συνέχεια βοήθεια για ό,τι σας απασχολεί. Επιπλέον, προσπαθήστε να μην παίρνετε μόνο, αλλά να δίνετε κιόλας, βοηθώντας κι εσείς με τη σειρά σας όσους μπορείτε.

Προσωπική Επαφή:

Μην τσακώνεστε ποτέ μέσω διαδικτύου. Τα γραπτά αποθηκεύονται σε σκληρούς δίσκους και μένουν για καιρό για να μας θυμίζουν τα σκληρά λόγια που γράψαμε ή μας έγραψαν. Αφού τελειώσει η διαμάχη, διαγράψτε ό,τι σας είπαν για να μην δηλητηριάσει τις σχέσεις σας στο μέλλον. Κι αν πρέπει οπωσδήποτε να καυγαδίσετε, φροντίστε να το κάνετε από το τηλέφωνο. Τα λόγια χάνονται και δεν θα στοιχειώσουν τις σχέσεις σας στο μέλλον.

2 σκέψεις στο “Κανόνες καλής συμπεριφοράς στο internet”

  1. Aυτες οι ιδιοτητες λειπουν /υστερουν απο τις συναναστροφες μας γενικοτερα.Ας ελπιζουμε οτι μεσα απο τις ανακαταταξεις της κοινωνιας μας,θα ξαναθυμηθουμε την ανθρωπια μας.Σε ευχαριστω για τις χρησιμες πληροφοριες της ιστοσελιδας σου. Μια αρχαρια του Η/Υ

    Απάντηση
    • Οπως και στην πραγματική ζωή έτσι και στην “ιντερνετική” θα πρέπει να εφαρμόζουμε κανόνες σωστής συμπεριφοράς προκειμένου να βελτιώσουμε τον τρόπο επικοινωνίας μας. Η ανωνυμία μας σε site κοινωνικής δικτύωσης δεν πρέπει να γίνεται μοχλός κακής συμπεριφοράς μας. Η ευγένεια, μας ανεβάζει σε υψηλότερο επίπεδο πολιτισμένου ανθρώπου. Σας ευχαριστώ για το σχόλιό σας.

      Απάντηση

Σχολιάστε