Aγορά Laptop VS Desktop (Σημειώσατε Χ)

Αγορά Laptop (φορητοί υπολογιστές σε απλά ελληνικά) VS desktop (σταθεροί υπολογιστές)

Μαζέψατε 400 ευρώ με χίλια βάσανα και είστε έτοιμοι να ξεχυθείτε στην αγορά να αγοράσετε τον νέο σας υπολογιστή. Φτάνετε στο πρώτο πολυκατάστημα (γιατί εκεί νομίζετε ότι θα βρείτε τα πιο φτηνά computers)* και μπαίνετε μέσα. Και… Ω! Τι θαύμα! 45 laptop και άλλα 25 desktop μπροστά σας. Όλα χάρμα οφθαλμών.

Μένετε ακίνητοι για 2-3 λεπτά και μετά αρχίζουν οι απορίες.

-Γιατί αυτή η οθόνη γυαλίζει πιο πολύ; Χμμμ μάλλον θα είναι η καλύτερη!
-Αααα αυτό το Laptop σε κόκκινο του αγριοκέρασου! Είναι χάρμα!
-Αλλά και αυτό που έχει και 18 λαμπάκια που αναβοσβήνουν, όνειρο.
-Μπορεί να χαρεί και ο Κωστάκης βλέποντάς το από την περπατούρα του!
Κι έτσι καλείτε τον πωλητή να σας βοηθήσει και αν είναι δυνατόν να συμφωνήσει μαζί σας ότι αυτό με τα 18 λαμπάκια είναι μάλλον το καλύτερο!

-Γεια σας, ενδιαφέρομαι γι’ αυτό (και δείχνετε με το δάχτυλό σας). Είναι καλό;.

– Ααα αυτό κύριε είναι θαυμάσιο.

  • Με επεξεργαστή αϊ φάιβ!! ουσιαστικά δηλαδή τετραπύρηνο
  • με σκληρό δίσκο πεντακόσια γιγαμπάϊτ!!
  • και μέμορυ τέσσερα γίγα!!.
  • Έχει επίσης γουάϊ φάϊ!!
  • και μπλουτούθ!!.

Παγώνετε. Βλέπετε τα υπόλοιπα, αναρωτιέστε ακόμα, βλέπετε και τα desktop και αποφασίζετε να πάρετε αυτό που σας σύστησε ο πωλητής!

Φεύγοντας αναρωτιέστε:
Μήπως να έπαιρνα αυτό με το κόκκινο χρώμα καλύτερα!!!!!!! 15 μέρες μετά επιστρέφετε στο κατάστημα, γιατί ο Κωστάκης έριξε τη φρουτόκρεμά του επάνω στο πληκτρολόγιο. Κόστος επισκευής 90 ευρώ (ναι ναι!).

Και δεν το καλύπτει και η εγγύηση (ξανά ναι ναι!). Ένα συνηθισμένο σκηνικό από έναν συνηθισμένο χρήστη.

Τι πρέπει να κάνουμε;

Ας πάρουμε λοιπόν τα πράγματα με τη σειρά τους, ώστε να κάνετε τη σωστή επιλογή ανάμεσα σ’ έναν φορητό Η/Υ (laptop) και σε έναν σταθερό υπολογιστή (Desktop). Το πρώτο που πρέπει να σκεφτείτε είναι αν είναι απαραίτητη η φορητότητα. Δηλαδή, χρειάζεστε έναν υπολογιστή που πρέπει να τον μεταφέρετε συχνά; Αν η απάντηση είναι θετική, τότε πρέπει να επιλέξετε έναν φορητό. Το βάρος του φορητού είναι το επόμενο που έχει σημασία, προκειμένου να καλύψει την πρώτη σας επιλογή, δηλαδή τη φορητότητα. Επίσης, θα πρέπει να σκεφτούμε και κάποιους ακόμη λόγους, όπως ο χώρος που έχουμε στο γραφείο ή στο σπίτι μας ή ποια είναι η ηλικία του χρήστη ή ακόμη, πόσες ώρες αυτονομία (χωρίς να είναι συνδεδεμένος στο ρεύμα δηλαδή) θέλουμε να έχει. 

Ο φορητός είναι κατασκευασμένος να καλύπτει κάποιες συγκεκριμένες ανάγκες έχοντας περιορισμό στην  αναβάθμισή του, στην περίπτωση που μετά από 6 μήνες αυξηθούν οι ανάγκες σας.

Ποτέ δεν επιλέγετε ένα laptop επειδή απλά σας «γυάλισε», για να αντικαταστήσετε ένα desktop.

Είναι λάθος να πιστεύετε ότι κάνατε καλή αγορά επειδή πήρατε ένα laptop τελευταίας τεχνολογίας, με οθόνη 17”, με βάρος 4-5 κιλά, με πολλές εξωτερικές συσκευές, όπως μεγάλο σκληρό δίσκο, mouse, κλπ. για να το δώσετε στην κόρη σας που είναι 12 ετών και δεν θα μπορεί να το μεταφέρει.

Άρα, δώσατε περισσότερα χρήματα για να αγοράσετε ένα laptop με όλα τα μείον του και ουσιαστικά δεν το μεταφέρετε καν.

Δεν θέλω να σας αποτρέψω από την αγορά ενός φορητού υπολογιστή.

Απλά σας παραθέτω τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα και η επιλογή είναι δική σας.

Εκτιμήστε σωστά τις ανάγκες σας και μετά αποφασίστε για την αγορά ενός laptop ή desktop.

* Επεξηγήσεις

Φτηνούς υπολογιστές μπορείτε να βρείτε και στο μικρό μαγαζί υπολογιστών της γειτονιά σας. Κάντε κι από κει μια βόλτα. Το πιθανότερο είναι να βρείτε και καλές τιμές και καλύτερη εξυπηρέτηση, αλλά και περισσότερες γνώσεις -από τον πωλητή- και μπορούν να σας βοηθήσουν ανά πάσα στιγμή.

Μπείτε στο site μας, Action Computers και αναζητήστε τον υπολογιστή που σας ταιριάζει, ανάμεσα από δεκάδες επιλογές. Ζητήστε τη βοήθειά μας για να διαλέξετε σωστά.

 

Δείτε κι αυτό το άρθρο για να επιλέξετε laptop: Refurbished ή μεταχειρισμένο laptop?

Σχολιάστε